“Yeni” değil “Adil” vergi paketi gerekli

Meclis’ten geçen yeni vergi paketinin vatandaşı ne denli etkileyeceği merakla bekleniyor. Vergi uzmanları yeni vergilendirme oran ve cezalarının vatandaşları dolaylı yoldan etkilemesini bekliyor. Uzmanlar, vergilendirmede adaletsizlik son bulmadıkça dar ve sabit gelirlinin sırtındaki vergi yükünün de azalmayacağını kaydetti.

EKONOMİ 31.07.2024, 05:20
“Yeni” değil “Adil” vergi paketi gerekli
Haftalardır üzerinde büyük tartışmalar dönen yeni vergi paketi önceki günlerde Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Birçok kalemde yeni oran ve cezaları getirecek vergi paketini iktidar, “Vatandaşa yük olmayacak” diye savunurken, vergi uzmanları yeni vergi düzenlemelerinin vatandaşı dolaylı olarak etkileyeceğini söylüyor.
Uzmanlar, “Yeni vergi paketinde direkt vatandaşın cebine doğru bir düzenleme yazmıyor. Ancak biliyoruz ki her vergilendirme piyasayı ve fiyatları etkiliyor. Şu an içinde bulunduğumuz yüksek enflasyon koşullarında bu değişim tabii ki yukarı doğru seyredecek. Bu da çarşıya pazara çıkan vatandaşın da gelirini etkileyecek” açıklamasında bulundu.

Meclis’ten geçen vergi paketi için kullanılan “yeni” sıfatı ile ilgili de konuşan uzmanlar, “Temel anlayış değişmedikçe çıkarılacak hiçbir yeni vergi paketinin vatandaşın sırtında katlanarak büyüyen vergi yüküne çözüm getiremez. Temelde adaletsiz olan bir vergi anlayışına, dar ve sabit gelirliden direkt vergiler alan bir vergi toplama biçimine siz ne kadar ‘yeni’ sıfatı ekleseniz de, durum değişmeyecek. Dar ve sabit gelirliler ücretleri ceplerine girmeden vergi vermeye devam edecek. Sermaye sahipleri ise belirli aralıklarla çıkarılan aflar ile servetlerine servet katacak” şeklinde konuştu.

Yeni vergi düzenlemelerinin tüketiciye nasıl yansıyacağı konusunda gazetemize konuşan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yeni vergi paketinin fiyat etiketlerinde artışa sebep olacağını ve bu durumun tüketicilerin alım gücü üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmasını beklediklerini kaydetti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı