Yörük çorbası tarifi! adım adım nasıl yapılır? Malzemeleri

Yörük çorbası, Anadolu’nun zengin yemekleri arasında bulunur. Besleyici ve doyurucudur. Bunun yanı sıra geleneksel tatları arasında olması sebebiyle sık sık sofralarda yer alır.

AİLE 23.06.2024, 12:05
1
Yörük çorbası tarifi! adım adım nasıl yapılır? Malzemeleri
Anadolu'nun geleneksel tatlarından birisi olan Yörük çorbası uzun zamandır hazırlanan ve farklı bölgelerde farklı şekilde yapılabilen bir yemek klimalı Yörük çorbası yapılabildiği gibi kremasız olarak da Yörük çorbası yapılabilir.Bazı yörelerde buğday ve nohut birlikte kullanılırken, bazı yörelerde ise ayrı olarak kullanılır. Yörük çorbasının tarifine sizin için adım adım belirledik ve uygun malzemeler ile yapabilmeniz için son derece pratik hale getirdik.

Yörük çorbasının tarifi birbirinden farklı malzemeler ile yapılır. Malzeme çeşitliliği fazla olduğu için mutlaka doğru oranda malzeme kullanılması gerekir. Oranlar tencere boyutuna ve yemek yapılan kişi sayısına bağlı olarak değişebilir. Yörük çorbasının tarifi için kullanılan malzemeler şu şekildedir:

Yörük çorbası hazırlarken öncelikle olarak baklagillerin hazırlanması gerekir. Yeşil mercimek ve buğday yıkanmalı ve ardından suyu sürdürülmelidir. Su süzdükten sonra suyunu çekene kadar pişirilmesi gerekir. Yaklaşık 2 litrelik suyun içerisinde buğday ve yeşil mercimek aynı anda pişirilebilir. Diğer aşamalar ise şunlardır:

Yörük çorbası hazırlamanın en önemli püf noktası kıvamıdır. Doğru kıvam son derece önemlidir. Bu yemekte doğru kıvam bulunduğu takdirde Yörük çorbası çok leziz olacaktır. Yörük çorbası hazırlanırken içinin taneli olması önem taşır. Tamamen pürüzsüz bir kıvam elde etmemeli, taneli olarak servis edilmelidir.Normal su ile et suyunun karışımına dikkat edilmeli ve mümkünse et ya da tavuk suyunun taze olması sağlanmalıdır. Böylelikle Yörük çorbası en leziz halini alacaktır. Et suyu doğrudan hazırlanacak ise belirli bir süre boyunca etin suyun içerisinde haşlanması gerekir. Et kendini tamamen saldıktan sonra suyu süzdürülmeli ve yörük çorbasına eklenmeli.

Yörük çorbası, karbonhidrat ve lif dengesi olan bir yemektir. İçerisinde yer alan baklagiller, baharat ve yağ oranı, Yörük çorbasının besleyici olmasını sağlar. Çorbanın yanına ekstra yemek hazırlamak isteyenler, yaprak sarması ya da biber dolması tercih edebilir. Yörük çorbasının ardından daha hafif yemekler yenmesi tavsiye edilir. Özellikle kızarmış yemeklerden uzak durulması, onun yerine buharda ya da fırında pişmiş yemeklerin tercih edilmesi Yörük çorbasından alınan tadı arttırır.

Bir porsiyon Yörük çorbası ortalama 250 kaloridir. Kullanılan yağ ve aynı zamanda porsiyonun büyüklüğü gibi faktörler yemeğin kaç kalori olduğunu değiştirebilir. Verilen tarife uygun hareket edildiğinde 250 ila 300 arasında bir kalori alımı olur.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Eylül 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:25
Öğle 12:34
İkindi 15:56
Akşam 18:34
Yatsı 19:48
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı