Yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı! “Sona ermesi ile piyasa oturur”

Kira artışında uygulanan yüzde 25’lik zam sınırlaması sona ererken, uygulanan sistemin açtığı yaralar ise kapatılmaya çalışılıyor.

EKONOMİ 02.07.2024, 07:20
1
Yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı! “Sona ermesi ile piyasa oturur”
Kira artışında uygulanan yüzde 25’lik zam sınırlaması sona ererken, uygulanan sistemin açtığı yaralar ise kapatılmaya çalışılıyor. Emlak Müşaviri Salim Taşçı, yüzde 25 sınırının uygulamaya konulması ile birlikte piyasanın daha da karıştığını hatırlatarak, “Serbest piyasa ekonomisinde sınır koyamazsın, konulamaz. Yüzde 25 sınırı ile her şey allak bullak oldu. Şimdi sona ermesi ile birlikte piyasa oturur.” dedi.
Konut kiraları ve yıllık zam oranları, son iki yıldır vatandaşın en büyük sorunu. Daha önce TÜFE 12 aylık ortalamasına göre belirlenen konut kira zamları; yüksek enflasyon döneminde sabitlenmiş, kiracıları korumak için iki yıldır yüzde 25 zam sınırı uygulanmıştı. Uygulama sona ererken, artık konut kira zammında yeniden 12 aylık TÜFE ortalaması tavan sınır olacak.
Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile konut kiralarında yüzde 25 üst sınır ifade eden uygulama, Temmuz itibariyle sona erdi. Haziran ayı enflasyonuyla ortaya çıkacak 12 aylık ortalama, konut kiraları için yeniden zam oranının üst sınırı olacak. Haziran enflasyonu yarın açıklanacak. Normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama veri ile zam yapmaya devam eden iş yerleri için Haziran’da kira artış oranı yüzde 62,51 seviyesinde gerçekleşmişti.

Yüzde 25 artış sınırının kiracı ev sahibi kavgalarının önüne geçilemediğini ifade eden Emlak Müşaviri Salim Taşçı, uygulamanın daha çok soruna sebep olduğunu belirterek, “Serbest piyasa ekonomisinde sınır koyamazsın, konulamaz. Yüzde 25 sınırı ile her şey allak bullak oldu. Kavgalar, mahkemeler arttı. Bu düzenleme ile mahkemeler kitlendi, arabuluculuk sistemi getirildi ama yeterli olmadı. Şimdi TÜFE’ye göre zam belirlenecek. Onun üzerinde mal sahipleri artırım yapamayacak. Piyasalar bu durumda oturur. Piyasa kendi kendisini düzeltir zaten. Bu sınırın kalkması ile kavgalar sona erecek.” dedi.
Yüzde 25 sınırına çoğunluğun uyduğunu söyleyen Taşçı, “Yüzde 75-80 oranında mülk sahibi yüzde 25 sınırına uyuyordu. Şimdi herkes hakkını isteyecek. Herkes gelene razıydı. Bu düzenleme aslında rayında giden sistemi bozdu.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Temmuz 2024
İmsak 03:33
Güneş 05:17
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı