50 yaş üstünde olanlar dikkat, uzmanlar Parkinson hastalığına karşı uyardı

Birçok kişiyi tedirgin eden rahatsızlıkların başından gelen Parkinson hastalığı ile ilgili önemli bir açıklama geldi. İşte o açıklamaya dair ayrıntılar…

SAĞLIK 29.06.2024, 19:10
50 yaş üstünde olanlar dikkat, uzmanlar Parkinson hastalığına karşı uyardı
Son dönemlerde hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde artan Parkinson hastalığı, birçok kişiyi tedirgin etmeye başladı. Zaman içerisinde kişinin kendi bakımını dahi üstlenemeyecek duruma gelmesine yol açan bu rahatsızlığın nedenleri arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaya başlandı.
Parkinson hastalığının son dönemlerin en yaygın görülen hastalıkları arasında olduğunu belirten uzmanlar, hastalığa dair yürütülen son çalışmaların sonuçlarını paylaştı. Uzmanlar, özellikle 50 yaşın üzerinde olan kişileri uyardı.

Yapılan son analizlere göre Parkinson hastalığı dünya çapında en yaygın ikinci nörodejeneratif durumdur. Mevcut verilerden yola çıkarak birtakım tahminlerde bulunan bilim insanları, bu hastalığın 2040 yılına kadar 14 milyon 200 bin kişiyi etkileyeceğini öngörmektelerdir.

Çağımızın en korkutucu rahatsızlıklarından olan ve bilim insanlarının tahminlerine göre yaklaşık olarak 16 yıl içerisinde milyonlarca kişiyi etkileyecek olan Parkinson, yeni bir çalışmaya konu oldu.
British Journal of General Practice’de yayımlanan çalışma kapsamında anksiyete teşhisi konulmuş olan 50 yaş üstü kişiler ile Parkinson rahatsızlığı arasında bir ilişki olup olmadığı incelendi.
2008 ila 2018 yıllarına ait Birleşik Krallık birinci basamak verilerinin kullanıldığı çalışmada, 50 yaşından sonra anksiyete geliştirmiş olan 109 bin 435 hasta incelendi. Katılımcıların sonuçları, anksiyete teşhisi konuşmamış 878 bin 256 kişi ile karşılaştırıldı.
Araştırmacılar binlerce kişinin uyku sorunlarını, depresyon ve denge bozukluğu gibi problemlerini Parkinson teşhisi çerçevesinde değerlendirdi.

Paylaşılan çalışmanın sonuçlarına göre anksiyetesi olan bireylerde Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı, anksiyetesi olmayan bireylere göre iki kat daha fazla. Ek olarak depresyon, uyku bozukluğu, titreme, kabızlık gibi semptomların da anksiyeteye bağlı olarak Parkinson’a yakalanma olasılığını artırdıkları tespit edildi.
Çalışmanın eş lideri olan Juan Bazo Avarez yapmış olduğu açıklamada stresin ve diğer faktörlerin 50 yaşın üzerinde Parkinson’a yakalanma olasılığı ile ilişkili olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 02 Temmuz 2024
İmsak 03:32
Güneş 05:16
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı