Son Dakika

Çin istihbaratı bunu yaparsa… Nerde kaldı ABD düşmanlığı

Çin istihbaratına bilgi aktardıkları gerekçesiyle 7 şüpheli hakkında dava açıldı. İddianamede yer alan bilgilere göre, Çin istihbaratının çalıştırdığı kişilere dolar üzerinden ödeme yapması dikkat çekti.

DÜNYA 26.10.2024, 08:30
Çin istihbaratı bunu yaparsa… Nerde kaldı ABD düşmanlığı
Geçtiğimiz günlerde ilginç bir olay yaşandı…
Türkiye'deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi kökenli kişiler ve dernekler hakkında bilgi toplayarak Çin istihbaratına aktardıkları iddiasıyla tutuklanan 7 şüpheli hakkında dava açıldı.
İddianamede sanıklar Shadeke M, Abdullah N, Haşim S, Hebibulla Ü, Karı Y, Nurahmet Ö. ve Samet A'nın "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan 18 yıl 10'ar aydan 25'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Buraya kadar her şey normal
İddianamede yer alan bilgilere göre, Çin istihbaratının elde ettiği bilgiler karşılığında casuslarına üçüncü kişilerin hesaplarından ödeme yaptığı, sanık Shadeke M'ye Pekin ve Suudi Arabistan'da yapılan görüşmelerde 22 bin dolar ödediği, ayrıca aynı sanığa diğer sanıklar Hebibulla Ü, Haşim S, Samet A. ve Karı Y. üzerinden de toplam 110 bin 910 dolar ödendiği aktarıldı.
Anormal ve şaşırtıcı olan Çin istihbaratının bile çalıştırdığı kişilere dolar üzerinden ödeme yapıyor oluşu…
Özellikle ABD karşıtı ülkeler dolara karşı yuanı öne çıkartarak, doların,  dolayısıyla ABD’nin uluslararası ticaretteki tekelini kırmak istiyorlar.
Örneğin geçtiğimiz yıl, Bangladeş Rus nükleer santralinin 318 milyon dolarlık taksitini Çin'in para birimi yuan cinsinden ödeyeceğini açıklamıştı. Arjantin de Çin’den yaptığı yaklaşık 800 milyar dolarlık ithalatın bedelini yuan cinsinden ödeyeceğini açıklamıştı.
Yine geçtiğimiz yıl Brezilya lideri Lula da Silva Pekin’i ziyaretinde, “Neden kendi para birimimizle ticaret yapamıyoruz? Altın standardının ortadan kalkmasından sonra doların para birimi olduğuna kim karar verdi?” diyerek çıkışmıştı.
Rusya ile Hindistan’da S-400 füze savunma sistemlerinin satış kontratını ruble olarak imzalayarak bu durumu pekiştirmişlerdi.
Küresel güçler tarafından ağır yaptırımlar uygulanan İran’dan Çin’le ticaretinde yuanı kullanmayı tercih ediyor.
Öte yandan yuan kullanımı uluslararası ticarette bu yıl yüzde 21 artarken, ABD’nin bir numaralı düşmanı Çin’in, muhbirlerine dolar üzerinden ödeme yapması şaşırttı.
Şimdi bu duruma…
‘Bu ne perhiz bu ne lahan turşusu’ denmez de ne denir?
Çin acaba başka nerelerde dolar kullanıyor diye de, düşünmeden de edemiyor insan….
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Ekim 2024
İmsak 05:30
Güneş 06:50
Öğle 12:28
İkindi 15:28
Akşam 17:55
Yatsı 19:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı