Edirne'de çeltik hasadı sürüyor: Alınan tedbirler verim kaybını engelledi!

Edirne'de çiftçiler, Türkiye'nin önemli bir kısmına pirinç sağlayan çeltik tarlalarında hasat yapıyor. Bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen, Meriç ve Tunca nehirlerinde alınan önlemler sayesinde ürün kaybı yaşanmadı.

EKONOMİ 30.09.2024, 14:10
Edirne'de çeltik hasadı sürüyor: Alınan tedbirler verim kaybını engelledi!
Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 40'ından fazlasının yapıldığı Edirne'de üreticinin hasat mesaisi devam ediyor. Yaklaşık 500 bin dekarlık bir alanda yetiştirilen çeltik, bu yılki kuraklık tehdidi altında olsa da, uygulanan bilimsel sulama yöntemleri sayesinde verimden ödün verilmedi. Meriç ve Tunca nehirlerindeki su seviyesini düşürmeden, dönüşümlü sulama sistemi ve ek kuyularla tarlaların su ihtiyacı karşılandı. Bu sayede çiftçiler hem ürünlerini korudu hem de ekonomik kayıpları önledi.
Çeltik hasadının hayırlı ve bereketli olmasını dileyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Valilik başkanlığında birden fazla tedbir alındığını belirterek, şunları söyledi:
Üretici Vahdettin Tüfekçi ise "Genel görüntü iyi. Verimler iyi bunun yanında randıman ve dane ağırlığı da güzel. Dekarda 700-1000 kilogram arası verim alıyoruz. İnşallah bereketli bir sezon geçiririz" diye konuştu.
Bereketli bir sezona girdiklerini dile getiren Üretici Özcan Çetin de "Hasat iyi gidiyor. Bu yıl kuraklıktan korkmuştuk. Zor bir yıldı ama sonuna geldik. Verimler iyi duruyor" dedi.
"Suyun sorun yaratmadığı bölgelerde verim kötü değil. Suyun yeterli ulaşmadığı alanlarda dekara 500-600 kilogram verim alınan yerler var. Su sorunu yaşanmayan hizmeti iyi yapılan yerlerde verim Türkiye ortalamasında 750-800 kilogramları buluyor." 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Eylül 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:26
Öğle 12:34
İkindi 15:54
Akşam 18:31
Yatsı 19:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı