Erken emeklilik yolu aralandı! Bağ- kurlulara prim indirimi kapıda

Bağ-Kurlular tarafından merakla beklenen prim indirimi gündeme bomba gibi düştü. Esnaf ve çiftçileri yakından ilgilendiren uygulamanın hayat geçmesi ile Bağ-kurların prim günlerinin düşeceği iddia edildi.

EKONOMİ 26.09.2024, 10:20
Erken emeklilik yolu aralandı! Bağ- kurlulara prim indirimi kapıda
Uzun süredir Bağ- Kurlular tarafından merakla beklenen prim indirimi gündeme yeni yıl öncesinden bir kez daha geldi. Yeni düzenlemenin yeni yıl öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelmesi beklenirken, birçok vatandaş tarafından kimlerin bu avantajdan yararlanacağı merak konusu oldu. 
Hayata geçmesi beklenen prim indirimi ile ilgili hazırlıklar tamamlandıktan sonra TBMM gündeminde tartışılması ve hayata geçirilmesi bekleniyor. Emeklilik için yaş bekleyen küçük esnaf ve EYT'lilerin bu yeni düzenlemeden nasıl yaralanacağı hakkındaki detaylarda olgunlaşıyor.  EYT kapsamındaki kişilerin bu düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağı da yanıtı merak edilen sorular arasında. Yeni düzenleme, yaş şartında bir değişiklik yapmasa da prim gün sayısının düşürülmesiyle, emekli olma süresini hızlandıracak. Detaylar Meclis görüşmelerinin ardından netleşecek.
2008 yılında yapılan reform ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, tek çatı altında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde toplandı. Ancak, her bir kurumun kendi prim ödeme sistemleri ve emeklilik şartları korunmaya devam ettiği için tam anlamıyla bir uyum sağlanamadı. 
SSK kapsamında sigortalılık süresi, işe giriş tarihlerine göre farklılık gösteriyor. 1999 öncesinde sigortalı olanlar için emeklilik için gereken prim ödeme süresi 5000 ile 5975 gün arasında değişirken, 1999’dan sonra bu süre 7000 güne çıktı. 2008 sonrası işe girenler için ise kadın ve erkek çalışanlar için prim şartı 7200 güne yükseltildi.
Emekli Sandığı'nda emeklilik şartları ise biraz daha farklı. Kadınlar 7200 gün (20 yıl), erkekler ise 9000 gün (25 yıl) prim ödeyerek emekli olabiliyor. Diğer yandan Bağ-Kur’lular için de 1999 öncesi sigortalı olan kadınlar 7200 gün, erkekler ise 9000 gün prim gün şartına tabi tutulurken, 1999 sonrası herkes için 9000 gün prim ödeme zorunluluğu getirildi.
Bu farklı prim ödeme süreleri ve emeklilik şartları, kurumlar arasında bir uyumsuzluğa yol açıyor ve bir norm birliği sorunu ortaya çıkarıyor. Yeni düzenleme ile bu dengesizliklerin giderilmesi ve daha adil bir sistemin oluşturulması hedefleniyor.
Yapılacak yeni emeklilik düzenlemesi ile Bağ-Kur’lulara büyük bir kolaylık sağlanacak. Küçük esnaf ve çiftçilerin yararlanacağı bu düzenleme kapsamında, Bağ-Kur’lular için emeklilikte gereken prim ödeme şartı 9000 günden 7200 güne indirilecek. Bu değişiklik, özellikle 8 Eylül 1999 ile 30 Ocak 2008 tarihleri arasında sigortalı olan Bağ-Kur'lular için geçerli olacak. Düzenleme, hem kadınlar hem de erkekler için prim gün sayısının 9000 günden 7200 güne düşmesini sağlayarak daha erken emekli olabilmelerine imkan tanıyacak. Bu sayede, Bağ-Kur’luların emeklilik koşulları SSK ve diğer sosyal güvenlik kurumlarının şartlarıyla daha dengeli hale getirilmiş olacak.
Yeni emeklilik düzenlemesi ile birlikte ilk etapta basit usulde vergilendirilen ve 10 kişiden az işçi çalıştıran küçük esnafı kapsayacak. Bu gruba bakkal, terzi, kasap ve berber gibi meslek sahipleri dahil olacak.
Bu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda çiftçi Bağ-Kur’lular da bu düzenleme kapsamından yararlanması düşünülüyor. 
Borçları nedeniyle prim günleri dondurulan Bağ-Kur’lular, eksik prim günlerini ihya yöntemiyle yani yeniden canlandırarak satın alabilecekler. Bu ödeme, güncel asgari ücret üzerinden yapılacak ve eksik günlerin tamamlanmasını sağlanacağı iddia edildi.
Yapılacak yeni düzenlemenin kapsamı tam olarak netleşmese de EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında olan Bağ-Kur’luların bu düzenlemeden yararlanabileceği düşünülüyor. EYT’liler, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar arasındaysa, 9000 gün yerine 7200 gün ile emekli olma şansına sahip olmaları ihtimali bulunuyor.
Yeni düzenleme ile prim indirimi sayesinde Bağ-Kur’lular 7200 prim gününü tamamlayarak emekli olabilecekler. Ancak, bu indirim erken emekliliği sağlamayacak çünkü yaş şartının da sağlanması gerekiyor. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurduğunda emeklilik hakkını kazanacaklar.
Kaynak: Kamu Son Haber

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Eylül 2024
İmsak 05:06
Güneş 06:25
Öğle 12:34
İkindi 15:55
Akşam 18:33
Yatsı 19:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı