Erzincan'da ceviz sezonu açıldı: Bu yıl verim güzel!

Erzincan'ın yemyeşil vadilerinde yer alan Kemah, sonbaharın altın sarısı renkleriyle adeta bir tablo haline gelirken, ilçenin meşhur organik cevizlerinde hasat mevsimi başladı.

EKONOMİ 02.10.2024, 15:35
Erzincan'da ceviz sezonu açıldı: Bu yıl verim güzel!
Erzincan'ın meşhur organik cevizleri, sonbaharın gelişiyle birlikte hasat edilmeye başlandı. Her yıl tonlarca cevizin toplandığı Kemah’ta vatandaşlar, boyları 20 ile 30 metre arsında değişen ağaçlarda, uzun sırıklarla ceviz çırpıyor. İlçede yaşayan Murat Çelik, ceviz veriminin son yıllarda azaldığını söyledi.
Bu yıl verimin iyi olduğunu söyleyen Çelik, "Artık yeterince bakım yapamıyoruz. Sadece ceviz hasadı döneminde geliyoruz. İyi bakım yapmadığımız için ceviz verimi de çok az oluyor. 20 yıl önce 40-50 teneke ceviz toplarken şimdilerde ise 15- 20 teneke alabiliyoruz. Ceviz hasadı eylül ayı sonu bazen de ekim ayı başında başlıyor. Yaklaşık bir hafta sürüyor" şeklinde konuştu. 
Ceviz çırpmanın yorucu ve tehlikeli olduğunun altını çizen Kerem Mutlu isimli vatandaş ise şunları söyledi:
Biraz zahmetli bir iş olmasına rağmen, kışın bunun rahatlığını yaşadıklarını dile getiren Meyrem Ertaş isimli vatandaş da, "Tabi bir yandan ceviz toplarken aynı zamanda piknik de yapıyoruz. Sadece toplamakla bitmiyor. Kabuklarından sıyırıyoruz, sonra kurutuyoruz. 4-5 gün kuruduktan sonra kırıp kış boyunca tüketiyoruz. Cevizi pasta, börek ve çöreğe katıyoruz. Bunun yanında kış aylarında çay ile birlikte tüketiyoruz" ifadelerinde bulundu.
Erzincan’ın Kemah ilçesinde Kemah cevizi yaklaşık bin 400 dönümlük alanda yetiştirilirken, kabuğunun ince ve doluluk oranının fazla olması sebebiyle tüketiciden yoğun talep görüyor. Ceviz yetiştiriciliği noktasında önemli bir yere sahip olan Erzincan’ın Kemah ilçesinde yetişen cevizler verim ve kalite açısından da dikkat çekiyor.
"Kırsal kesimde bu işi yapmak kolay değil. Zor olduğu kadar zevkli bir iş. Her sene bu zamanda ceviz çırpmaya geliyoruz. Hem tecrübe hem denge ister. Dengeni kuramadığın zaman tehlikeli oluyor. Ama bizler tecrübeli olduğumuz için emniyetli kalkıyoruz. Deyim yerindeyse ayağımız yere basmadan silkelemiyoruz."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 06 Ekim 2024
İmsak 05:12
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:48
Akşam 18:22
Yatsı 19:36
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı