Evlilik nedeniyle işten ayrılanlar işsizlik maaşı alabilir mi?

Evlilik nedeniyle işten ayrılmak isteyen pek çok kişi, bu durumda hangi haklara sahip olacağını merak etmektedir. Özellikle işsizlik maaşı ödemelerinin evlilik nedeniyle işten ayrılmış olan kişiye yapılıp yapılmadığı, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır.

EKONOMİ 15.09.2024, 21:05
2
Evlilik nedeniyle işten ayrılanlar işsizlik maaşı alabilir mi?
‘İşten ayrılma’ konusu, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan bir başlıktır. İstifa eden veyahut da etmek isteyen pek çok kişi, işten ayrılmaları halinde hangi haklara sahip olacaklarını merak etmektedir. Özellikle ödemeye bağlı haklar, birçok kişinin aklını kurcalamakta ve yanlış kararlar almalarına yol açmaktadır.

Günümüz kurallarına göre istifa eden bir çalışanın ne kıdem tazminatı ne de diğer başlıklar altında tanımlanan haklardan yararlanma imkanı bulunmamaktadır. Ancak bazı istisnai durumlarda ilgili ödemelerin bir kısmı istifa dahilinde dahi ödenebilmektedir. Peki, evlilik nedeniyle işten ayrılan kişinin ne gibi hakları vardır? Evlilik nedeniyle istifa eden kişi işsizlik maaşına başvuruda bulunabilir mi? İşte konuya dair merak edilenler…

İşsizlik maaşı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilmektedir. Bu maaş ödemesi, işinden çıkarılmış ve kurumun belirlemiş olduğu bazı şartları yerine getirmiş olan kişilere yapılmaktadır.

İşsizlik maaşı ödemesinden yararlanmak isteyen kişinin sağlaması gereken ilk şart, işinden kendi isteği ile çıkmamış olmasıdır. Yani normal şartlarda istifa etmiş olan bir kişinin Türkiye İş Kurumu’ndan işsizlik maaşı alması mümkün değildir. Ancak kurum bu noktada bazı istisnaların söz konusu olduğunu açıklamıştır.
Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre haklı neden ile istifa eden kişi, işsizlik maaşı almayı talep edebilir. Görev tanımının dışında işler yapmaya zorlanan, işvereninin tacizine maruz kalan, mesai saatlerinden daha fazla çalışmaya zorlanan kişi, haklı neden ile istifa ederek işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilir.

Evlilik nedeni ile istifa eden kişinin işsizlik maaşı alma hakkının bulunup bulunmadığı merak edilmektedir.
Türkiye İş Kurumu, evlilik neden ile iletilen istifayı haklı bir gerekçe olarak görmemektedir. Dolayısı ile de evleneceği veyahut da evlendiği için istifa eden bir kişinin işsizlik maaşı alması mümkün değildir. Bu hak yalnızca kıdem tazminatı için geçerlidir. Evlenen kişi, evlilik tarihini takiben 1 yıl içerisinde istifa ederek kıdem tazminatı alabilir.

İşsizlik maaşı almak isteyen kişinin bazı şartları sağlaması gerekmektedir. İstifa eden kişiye işsizlik maaşı hakkının tanınmadığını yukarıda belirtmiştik. Öte yandan her işten çıkarılmış olan kişiye de işsizlik maaşı ödemesi yapılmamaktadır.
Türkiye İş Kurumu’nun yapmış olduğu açıklamaya göre son 4 ayında çalışmış ve prim ödemeleri yapılmış olan kişinin son 3 yılda da 600 günlük prim ödemesine sahip olması gerekmektedir. Bu şartları sağlamayan çalışanlar işten çıkarılmış dahi olsalar işsizlik maaşı alamamaktalardır.

İşsizlik maaşı, asgari ücrete bağlı olarak hesaplanmaktadır. Genel kurala göre o yıl içerisinde ödenecek olan işsizlik maaşı, asgari ücretin yüzde 40’tan düşük, yüzde 80’inden ise fazla olamamaktadır. Bu kapsamda 2024 yılı için belirlenmiş olan taban işsizlik maaşı tutarı 7.940,27 TL, tavan işsizlik maaşı tutarı ise 15.880,54 TL’dir.
İşsizlik maaşı başvuruları Türkiye İş Kurumu’na şahsen yapılmalıdır. Kurum ilgili değerlendirmeleri kısa süre içerisinde yaparak başvuru koşullarını sağlamış olan kişilere hak ettikleri tutarı ödemektedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı