Fındıkta fiyatlar uçtu! Serbest piyasada 125 TL, Tarım Kredi'nde 140 TL iken raflarda 500 TL!

Giresun'da üretilen 50 randıman fındığın kilogramı, serbest piyasada ortalama 125 TL'den alıcı bulurken, Tarım Kredi Kooperatifi ise aynı ürünü 15 TL daha yüksek bir fiyatla, 140 TL olarak belirledi.

EKONOMİ 21.11.2024, 10:15
Fındıkta fiyatlar uçtu! Serbest piyasada 125 TL, Tarım Kredi'nde 140 TL iken raflarda 500 TL!
Uzun süredir istikrarlı seyreden serbest piyasa fındık fiyatlarına karşın, Tarım Kredi Kooperatifi, 50 randımanlı Giresun kalite fındık için kilogram başına 140 TL gibi farklı bir alım fiyatı belirledi.
Fındık tüccarı İsmail Kankaya, Tarım Kredi Kooperatifi'nin açıkladığı yeni alım fiyatının serbest piyasada belirleyici olmayacağını ifade etti.

Konuşmasının devamında Kankaya, “Şu anda 50 randıman 122 liradan işlem görürken, her randıman üzerine fiyat konuluyor. Giresun’da ortalama 52 randıman fındık fiyatı 125 liradan alınırken, 53 randıman ise 130 liraya kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla randımanına göre fiyat verilmektedir. Uzun zamandır fiyat istikrarını koruyan fındıkta bu aralar düşüş yaşandığını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Yeni yıl ile birlikte fındık fiyatlarında artışın olabileceğini aktaran Kankaya, şunları kaydetti:

Tarım Kredi'nin fiyatı, piyasadaki genel fiyat hareketlerini doğrudan etkilemeyeceğini dile getiren Kankaya, "Tarım Kredi’nin yeni fındık alım fiyatı politikası serbest piyasada çok bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Tarım Kredi kendine üye olan üreticilerin, alışveriş yapanların ürününü alıyor. Diğerlerinin ürününü almıyor. Ayrıca parasını peşin vermiyor ve açıkladığı fiyattan vergi de düşüyor. Serbest piyasada ise net fiyatlardır. Dolayısıyla hesaplandığında serbest piyasa ile aynı seviyelere gelmektedir" dedi.
Öte yandan serbest piyasada kabuklu olarak 125 liradan işlem gören fındık, raflarda ise kavrulmuş ve paketlenmiş olarak 500 liradan satılıyor.

"Üretici biraz sabırlı olursa yılbaşından sonrasını beklemesini önerebiliriz. Çünkü fındık fiyatlarının yılbaşından sonra yükselebileceğini söyleyebiliriz. O da neden; iklimine göre hava şartları etkili olacaktır. Malum kış mevsiminde havaların sıcak gitmesi ve fındıkların erken açması rekolteyi olumsuz etkileyecektir. Diğer bir etken ise Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan kahverengi kokarca tehlikesidir. Bu yıl Giresun’da da yoğun olarak görülmeye başlandı. Bütün bunların yeni sezon rekoltesine etkisi olacaktır. Yeni sezona göre de yılbaşından sonra fındık fiyatına yansıyacaktır."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 21 Kasım 2024
İmsak 05:53
Güneş 07:16
Öğle 12:30
İkindi 15:10
Akşam 17:33
Yatsı 18:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı