Hani 2024 emekli yılıydı… Bayram ikramiyesi bekleyen emekliyi üzecek detay…

Geçtiğimiz sene   29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile emeklilere verilen 5 bin liralık bayram ikramiyesi bir nebze olsun emekliye soluk aldırmıştı. Bu yıl da 29 Ekim öncesi  emekliler umutsuz bir bekliyor. İşte detaylar...

EKONOMİ 24.10.2024, 14:10
Hani 2024 emekli yılıydı… Bayram ikramiyesi bekleyen emekliyi üzecek detay…
Tüm Türkiye,  Cumhuriyetin 101. Yılını kutlamak için geri sayıma başladı. Resmi tatil nedeniyle insanlar şimdiden tatil planları yaparken, bir kesim var ki onlar bayram havasından çok ama çok uzaktalar. Evet o kesim hiç şüphesiz emekliler. Geçtiğimiz sene   29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile emeklilere verilen 5 bin liralık bayram ikramiyesi bir nebze olsun emekliye soluk aldırmıştı. Bu yıl da 29 Ekim öncesi  emekliler umutsuz bir bekleyiş içinde. Enflasyon altında maaşları kuşa dönen emekliler için insanca yaşam hayal. Hal bu durumdayken, en ufak bir meblağın bile emekliler için çok büyük önemi var.

16 milyon emeklinin yüzde 80’ini açlık sınırının altında maaş alıyor. Emekli dernekleri , ikramiyenin bu yıl da ödenmesi için faaliyet yürütüyor.  Türkiye Emekliler Derneği  yöneticileri basına verdikleri demeçlerde bu yılda ikramiyenin verilmesi için etki oluşturmaya çalışıyor, ama nafile. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Emekliler Derneği  Başkanı Sayın Kazım Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ile bir araya gelmiş ve emeklinin sorunlarına aktarmıştı. İkili görüşme sonrası objektiflere poz verirken  ikramiyeye ilişkin herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındılar.Anlaşılan bir mutabakat sağlanamadı.

Geçtiğimiz yıl verilen 5 bin liralık ikramiye önce çalışmayan emeklilere uygun görülmüş, kamuoyundan gelen tepkilerin ardından çalışan emeklilerde ödemeye dahil edilmişti. 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7491 sayılı Kanun'un 54. maddesiyle, 5510 Sayılı Kanunun geçici 98. maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılarak, çalışan emekliler de ödeme kapsamına alınmıştı. Sonradan eklenen 5510 Sayılı Kanun’un Geçici 98. Maddesi’nde ödeminin bir defaya mahsus olarak yapılacağı belirtilmişti. Bunun ne anlama geldiği şimdi ortaya çıkıyor. Bu da demek oluyor ki bu yıl ikramiye verilemeyecek. Yasayı düzenleyenler bu ve önümüzdeki yıl için bir tasarrufta  bulunmayı düşünmedikleri için, maddeyi bir defaya mahsus ibaresini eklemişler.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Ekim 2024
İmsak 05:28
Güneş 06:48
Öğle 12:28
İkindi 15:30
Akşam 17:58
Yatsı 19:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı