“Her şeye zam gelirken simit fiyatı sabit kalamaz”

Artan maliyetler her alanda vatandaşa zam olarak yansımaya devam ediyor. En son Ankara’da simit fiyatları 10 TL’den 15 TL’ye yükseltildi. Yapılan artışa ilişkin konuşan Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, artan maliyetler karşısında esnafın çaresiz kaldığının altını çizdi.

EKONOMİ 14.09.2024, 07:10
1
“Her şeye zam gelirken simit fiyatı sabit kalamaz”
Ankara’da simit 15 TL oldu. Simitçiler Odası ise artan maliyetlere işaret etti. Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, Ticaret Bakanlığı’nın uyguladığı politikaya dikkat çekerek, artan maliyetlerin karşısında simit fiyatının sabit kalmasının mümkün olmadığını belirtti. Delibaş, “Simit ve ekmek, enflasyonu tetikliyor deniliyor. Bizce her şeye zam gelirken simit fiyatı sabit kalamaz. Artan maliyetler karşısında bütün esnaf mağdur” dedi.

Simit üretiminde artan maliyetler ile ortalama bir simidin maliyetinin 15 TL sınırında olduğunu ifade eden Delibaş, Ticaret Bakanlığı tarafından ortaya atılan ifadelere tepki göstererek, “Simit ve ekmek enflasyonu tetikliyor deniliyor. Bizce her şeye zam gelirken simit fiyatı sabit kalamaz. Artan maliyetler karşısında bütün esnaf mağdur. SGK ve KDV’de artış devam ediyor. KDV’lerin artması ise esnafa yük oluyor. Önceden bir esnaf bir dükkân daha açmayı planlıyordu, şimdi herkes dükkânını devretme derdinde. Şu an kiralar dahi 80-85 bin bandına çıktı. Asıl mesele ise vatandaşın alım gücünün düşmesinde” dedi.

Esnafın yaşadığı mağduriyetin yıl başından beri sürdüğünü ifade eden Delibaş, Ocak ayında bu fiyat olması için talepte bulunduklarını kaydederek, "Ocak ayında zam kararı iptal edildi. Biz de bununla ilgili Danıştay'a dava açtık. 8 aydır bu süreci bekliyoruz. Bu süreçte bir sürü esnaf dükkânını kapattı. Doğal gaza, elektriğe, ham maddeye, işçiye her gün zam gelirken bizim simidimizi sabitlemek akıl, mantık işi midir?” ifadelerini kullandı.

Esnafın mağduriyetinin temelinde esnaf ve sanatkâr odasının yetersiz çalışması olduğunu belirten Delibaş, “3 milyona yakın üyesi olan bir esnaf odasının yanında bakanlığın sadece bir tek bir esnaf grubunu bloke altına alması akıl dışıdır. Bakanlık fiyatlar konusunda sadece sokakta satılan simit fiyatlarını sabitlemeye çalıştı. Büyük şirketlerde fiyatlar esnafa dayatılan fiyatların üzerindeydi” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı