Hâkim ve savcılar maaşta adalet bekliyor

Maaş zammı bekleyen hâkim ve savcılar, ek tazminat ödemelerinden de oldu. Adalet Bakanlığı’nın aylar öncesinde Yargıtay ve Danıştay üyelerine yapmak istediği ve tüm hâkim ve savcıların yararlandığı ek tazminat ödemelerine ilişkin kanunda değişikliğe gidildi.

GÜNDEM 07.07.2024, 04:35
1
Hâkim ve savcılar maaşta adalet bekliyor
Hâkim ve savcılar maaş zammı beklerken ek tazminat ödemelerinden de oldu. Yargıtay ve Danıştay üyelerine maaş zammı yapmak için tüm hâkim ve savcıların ek tazminat ödemeleriyle ilgili kanunda yapılan düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karardan sonra bu kez hâkim ve savcıların maaşlarında düşüş gerçekleşti. 9. Yargı Paketi’nin TBMM’de görüşüldüğü şu günlerde Hâkim ve Savcılar Derneği’nden (HAK-SAV) bir açıklama yapılarak hâkim ve savcı maaşlarına ilişkin güncel tartışmalar hakkında bilgi verildi.
 Maaş zammı bekleyen hâkim ve savcılar, ek tazminat ödemelerinden de oldu. Adalet Bakanlığı’nın aylar öncesinde Yargıtay ve Danıştay üyelerine yapmak istediği ve tüm hâkim ve savcıların yararlandığı ek tazminat ödemelerine ilişkin kanunda değişikliğe gidildi. Ancak kanun değişikliği sonrasında yapılan zamdan sadece Yargıtay ve Danıştay üyeleri yaralandı. Bunun üzerine diğer hâkim ve savcıların itiraz etmesiyle Anayasa Mahkemesi’nden ek tazminat ödemeleri ilişkin kanunda yapılan düzenlemeyi ‘eşitlik ilkesine aykırı’ olduğu gerekçesiyle iptal etti. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karardan sonra bu kez hâkim ve savcıların maaşlarında düşüş yaşandı. Bazı köşe yazarlarının da konuya dahil olarak kaleme aldıkları yalan/yanlış yazılar da konunun anlaşılmasını iyice zorlaştırdı. Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katıldığı bir TV programında yargı mensuplarına vadettiği maaş zammı sözü de henüz yerine getirilmedi. Konuya ilişkin Hâkim ve Savcılar Derneği (HAKSAV) bir açıklama yaparak hem ek tazminat ödemeleri ilişkin hem de TBMM’de görüşülen 9. Yargı Paketi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuya ilişkin HAK-SAV’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada konunun dezenformasyon malzemesi haline geldiğinin altı çizilerek, “Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi E:2023/104, 11/10/2023 tarih ve K:2023/177 sayılı kararıyla 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 29/6/2006 tarihli ve 5536 sayılı kanunun 3. maddesiyle başlığı ile birlikte değiştirilen 106. maddesine 2/12/2014 tarihli ve 6572 sayılı kanunun 29. maddesiyle eklenen altıncı fıkranın 30/3/2023 tarihli ve 7447 sayılı kanunun 3. maddesiyle değiştirilen birinci cümlesinde yer alan: ‘Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci başkan vekilleri, Danıştay başkan vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerine (40.000); Adalet Bakanlığı Müsteşarı, birinci sınıf hâkim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar ve diğer hâkim ve savcılara (15.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenir.’ düzenlemesini iptal etmişti” ifadelerine yer verildi.

9. Yargı Paketine ilişkin değerlendirmelere de yer verilen açıklama da, “9. Yargı Paketi’nde de tüm hâkim ve savcıları (15.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenir’ düzenlemesine yer verilmiştir. Görüldüğü üzere Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin 40.000 olan katsayısı 15.000’e düşürülmüş, zaten 15.000 katsayı uygulanan Adalet Bakanlığı müsteşarı, birinci sınıf hâkim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar ve diğer hâkim ve savcıların bu durumu ise yeni düzenlemeyle korunmuştur. Dolayısıyla hâkim ve savcılara herhangi bir zam yapılmamış, aksine maaşları düşürülmüştür. Mevcut ekonomik koşullarda hâkim ve savcılar arasında zam yapılacağı beklentisi oldukça yüksektir” denildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı