“Hükümet; maaşlara değil, her şeye zam yapmada cömert”

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, TBMM’de gerçekleştirdiği basın açıklaması ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 05.07.2024, 04:40
“Hükümet; maaşlara değil, her şeye zam yapmada cömert”
Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, TBMM’de gündeme ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Kılıç, hükümetin izlediği ekonomi politikalarını eleştirirken, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından gelen zamlara dikkat çekerek, “Hükümet; maaşlı çalışanlara zam yapmamak için bin dereden su getirirken, yeni vergiler koymada ve iğneden ipliğe her şeye zam yapmakta ise oldukça cömert davranıyor” dedi. Çuval olayının yıl dönümü olduğunu ifade eden Kılıç, 2003 yılında AK Parti iktidarının TBMM’yi tezkereye zorladığını hatırlattı. Kılıç, iktidarın dış politikada izlediği zikzaklı yolların ardından bölgenin bir çatışma alanı haline geldiğini belirterek, bölgede milyonlarca vatandaşın bu durumlardan etkilendiğinin altını çizdi. Kılıç, “ABD ve İsrail’le stratejik müttefik olan AK Parti iktidarı, süreç içerisinde işlenen suçların da ortağı olmuştur” dedi.

Büyük Ortadoğu Projesi’ne dikkat çeken Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu projede eş başkan olduğunu vurgulayarak, “Sayın Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı, halen Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanlığından ayrıldığını açıklamamıştır. Buradan halen bu proje kapsamında çalıştığına dair bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Bugün Suriyeliler özelinde yaşanan hadisenin bu proje kapsamında olduğunu bilmek ve buna göre aksiyon almak gerekmektedir. Şu ana kadar yapılan yanlışlar bir tarafa bırakılarak, artık akl-ı selimle hareket edilmeli; ABD ve İsrail’in değil, Türkiye’miz ve bütün İslâm coğrafyasının çıkarlarına uygun hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Açıklanan enflasyon verilerine değinen Kılıç, maaş artışlarının TÜİK verilerine göre artırıldığının altını çizerek, “En düşük emekli maaşına yönelik bir düzenleme yapılmazsa, aylığı 7 bin 948 liranın altında olan emeklilerimiz hiç zam alamayacak iken, belirlenen yeni zam oranına göre 10 bin lira olan emekli aylığı 12 bin 500 seviyesine çıkacaktır. Bu durumda söylenebilecek tek bir şey kalıyor; tam tamına 12 bin 500 TL, buyurun bozdurup bozdurup harcayın. Memurlarımız ise sadece yüzde 19,31 oranında bir zam alacaklar. Hükümet; maaşlı çalışanlara zam yapmamak için bin dereden su getirirken, yeni vergiler koymada ve iğneden ipliğe her şeye zam yapmakta ise oldukça cömert davranıyor. Bakınız, elektriğe yüzde 38 zam yapıldı ancak bu aydan itibaren geçerli olacak, tütün ürünlerine, harçlara yapılan artışlar ve diğer birçok zam da yine bu aya ertelendi ki; enflasyona ve dolayısıyla maaş zamlarına yansımasın” dedi.

Yapılan artışlar ile Temmuz ayında maaşların eriyeceğini ifade eden Kılıç, asgari ücret ile ilgili açıklamalara değinerek, “Sayın Maliye Bakanı asgari ücreti yüksek buluyormuş. Açlık sınırının 19 bin liraya yükseldiği bu zamanda, bir işçinin aldığı aylık 17 bin 2 lirayı fazla bulmak için gerçekten vicdanı tamamen yitirmiş olmak gerekiyor. Sayın Mehmet Şimşek’in fazla bulduğu 17 bin 2 TL, bindiği makam aracının birkaç günlük yakıt ihtiyacını karşılamaya ancak yetecektir. Sayın Cumhurbaşkanı ana muhalefete tepki gösterdi, dedi ki; ‘İğneden ipliğe her şeye zam yapıyorlar’ güler misin, ağlar mısın? Artık milletin aklıyla dalga geçiliyor” ifadelerini kullandı.

Yeni vergi düzenlemelerinin bütçedeki açığı kapatmak için yapıldığına dikkat çeken Kılıç, “Holdinglerin milyarlık vergi borçlarını silen iktidar için milletimiz ne kadar kemer sıksa da yeterli olmuyor, anlaşılan sıktıkça daha çok sıkması bekleniyor. Birçok alanda adını bile bilmediğimiz vergiler ödüyoruz. Bunların birçoğundan haberimiz bile yok. Örneğin yurt dışı çıkış harcı. Yurt dışına çıkacaklar 150 TL yatırıyor ve yurt dışına çıkmaya hak kazanıyordu. Şimdi, bu ücret önce 150 TL’den 3 bin TL’ye yükseltilecek denildi, lütfettiler de bu yurt dışına çıkış harcı 20 kat değil de 10 kat zamlı bir şekilde bin 500 TL’ye yükseltilecekmiş. Adeta ölümü gösterip sıtmaya razı etmekten başka bir şey değil. 150 TL’den 1500 TL’ye nereden nereye” diye konuştu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili konuşan Kılıç, eğitim sisteminin içerisinde birçok sorunun yer aldığını belirterek, “Bugün komisyonda görüşmeleri yapılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, yeni sorunları açığa çıkaracağını şimdiden görebiliyoruz. Kanun; özel okul öğretmenleri, müfettişler, usta öğreticiler, uzman öğreticiler gibi eğitim hizmeti veren personelleri kapsamamaktadır. Yeni akademi kurulmasıyla hazineye ek yük bindirileceği gibi, öğretmen adaylarının eğitim fakülteleri ve önceki süreçlerde aldığı eğitimler hiçe sayılmaktadır. Seçim sürecinde kaldırılacağı vaat edilen mülakat uygulamasının eğitimde liyakat ve adaleti zedeleyen bir uygulama olduğu ortadayken, Kanunda bununla ilgili herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Okullarda öğretmen açığı mevcutken, yeni öğretmen alımlarının yetersiz olması bir yana, Bakanlığın ‘ücretli öğretmenlik’ uygulaması adı altında ucuz işçi çalıştırdığı bu ucube uygulamaya dair herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bütün ülke ve eğitim camiası olarak; yeni ve kapsayıcı bir öğretmenlik meslek kanununa ihtiyaç duyduğumuz açıktır” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Temmuz 2024
İmsak 03:36
Güneş 05:19
Öğle 12:49
İkindi 16:39
Akşam 20:08
Yatsı 21:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı