Iğdır'da kayısı hasadı başladı: Yıllık hasat 40 bin tondan 25 bin tona geriledi!

Doğu Anadolu'nun incisi Iğdır'da güneş yüzünü göstermeye başlayınca, kayısı ağaçları da sarı altınlarını sunmaya hazır hale geldi. Havaların ısınması ve meyvelerin olgunlaşmasıyla birlikte bölgede kayısı hasadı başladı.

EKONOMİ 21.06.2024, 13:05
1
Iğdır'da kayısı hasadı başladı: Yıllık hasat 40 bin tondan 25 bin tona geriledi!
Doğu Anadolu'nun incisi Iğdır'da, havaların ısınmasıyla birlikte kayısı hasadı başladı. Bölgedeki üreticiler, bu yıl da bereketli bir sezon geçirmeyi ve "sarı altın" olarak adlandırılan Iğdır kayısısının tadını sofralarımıza taşımayı umut ediyor.
Hasat sezonu boyunca Iğdır çevresindeki köylerde ve kırsal alanlarda da kayısı toplama çalışmaları devam edecek. Üreticiler, elde ettikleri kayısının taze olarak tüketilmesi durumunda büyük bir tat alınacağını belirttiler.

"Doğu'nun Çukurova'sı" olarak bilinen Iğdır, bu yıl da tarım alanlarıyla ekonomiye büyük değer katıyor. Yörenin önemli ekonomik gelir kaynaklarından biri olan ve "sarı altın" olarak bilinen kayısılar, bahçelerden özenle toplanmaya başladı.
Haziran ayının ilk haftasında hasada başladıklarını aktaran Iğdır’da kaysı tüccarı olan Ahmet Savaş, konuşmasının devamında şunları söyledi:

Van’dan ailesi ile Iğdır’a kayısı toplamaya gelen Cevdet Demirbaş, “Biz Van’dan 24 kişi ile geldik. Üç yıldır buraya geliyorum. Malı ağaçlardan alırken hassas davranıyoruz. Ürünleri burada 4 kalitede paketliyoruz. Ürünleri depoya gönderiyoruz. Depodan ürünler satışa gidiyor” diye konuştu.
"Biz her yıl Nisan ayında yerinden yani bahçelerden kayısı almaya başlıyoruz. Bu yıl kayısı hasadı erken başladı. Her yıl 40 bin ton ürün hasadı oluyordu. Bu yıl bu oran 20 ile 25 bin tona kadar indi. Topladığımız ürünler Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Polonya gibi ülkeler ile iç piyasaya gidiyor. Iğdır’ın bu kaysısı dünyada yoktur“ dedi. Her yıl Malatyalılar ile Iğdırlılar arasında bir kapışmaya dönen Iğdır Kayısı mı Malatya kayısı mı soruna Savaş, “Malatya kayısısı kurutmalık Iğdır kayısı sofralıktır. Iğdır kayısının aroması hiçbir yerde yoktur. Biz her yarışa varız" dedi. Bayramdan dolayı fiyatların düştüğünü beliren Savaş; Bayramdan önce kayısı fiyatı 30 ile 35 liraydı. Şu an biraz düşmüş bayram sonrası fiyatların artmasını bekliyoruz.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Eylül 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:25
Öğle 12:34
İkindi 15:56
Akşam 18:34
Yatsı 19:48
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı