İşten çıktıktan sonra SGK ne kadar geçerli?

İşten ayrılan kişiler, bir süre daha sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiplerdir. Peki, GSS iş çıkışı sonrası kaç gün daha geçerli? GSS, iş çıkışı sonrasında neleri karşılar? İşte konuya dair merak edilenler…

EKONOMİ 15.09.2024, 16:45
İşten çıktıktan sonra SGK ne kadar geçerli?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na dışarıdan veyahut da iş sebebi ile kayıtlı olan kişiler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanma hakkına sahiplerdir. Ek olarak emekliler de bu hakka sahiplerdir.
Çalışma hayatlarından ötürü sigortalı olan kişiler işten çıkma hallerinde de bazı haklara sahiplerdir. O haklardan biri de sağlık hizmetleri kapsamında tanımlanır. Peki, GSS bitiminde hangi haklar, kaç gün daha devam eder? İşte konuya dair merak edilenler…

GSS, geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe girmiş bir sistemdir. Bu sistem dahilinde hem kişi hem de bakmak ile yükümlü olduğu aile bireyleri prim ödemeleri karşılığında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektelerdir.
GSS primleri herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler tarafından dışarıdan ödenmelidir. Bazı gruplar ise hali hazırda GSS kapsamında sigortalı olarak değerlendirilirler. Söz konusu bazı gruplar ise şu şekilde sıralanabilir:

GSS kapsamında yalnızca kişinin kendisi değil bakmak ile yükümlü olduğu yakınları da sigortalı sayılırlar. Lisede öğrenim gören 20 yaş altı çocuklar, yükseköğrenim gören 25 yaş altı gençler, en az yüzde 60 oranında engelli olan evli olmayan çocuklar, eşler, GSS kapsamında sigortalı sayılan gruplar arasında yer alırlar.

İş akdinin sona ermesi halinde de belirli bir süreliğine sigortalılık hakkı devam etmektedir. İşçilerin GSS primleri işverenleri tarafından karşılanmaktadır. Söz konusu prim ödemelerinden ötürü iş çıkışı halinde de sağlık hizmetlerinden bir süre daha yararlanılabilmektedir. İşten çıkarılan veyahut da istifa etmiş olan kişinin, çıkış tarihinden önceki 1 yıllık süre içerisinde 30 günden az ödenmiş GSS primi bulunuyorsa sağlık güvencesinden söz etmek mümkün değildir. Ancak prim günü 30 günü aşmış ise kişi işten çıkış tarihini takiben 10 gün boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Prim günü 90 ve üzeri olanlar ise 100 gün boyunca ilgili hizmetlere başvuru yapabilir.

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere iş çıkışı öncesinde 90 gün ve üzeri primi bulunan personel, işten ayrılması halinde 100 gün boyunca SGK desteği ile sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Birçok kişi 90 gün ve üzeri sayıda primin aynı işveren tarafından ödenmiş olması gerektiğini düşünmektedir. Ancak düzenlemeye göre böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.

İşten ayrılmadan veyahut da istifa etmeden önceki 1 yıl içerisinde 90 gün ve üzeri prim günü bulunan kişi 100 gün boyunca SGK hizmetlerinden yararlanabilir. Söz konusu hak hem devlet hastaneleri hem de özel hastaneler için geçerlidir.
İş çıkışı sonrasında SGK geçerliliği boyunca yararlanılabilen bazı hizmetler şu şekilde sıralanabilir:

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı