Kira krizi büyüyor! Temmuz ayında kira fiyatları fırladı

Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı uygulamasının kalkması ile birlikte konut piyasasındaki kira oranları yükseldi. Temmuz ayında TÜFE'ye göre zamlanması beklenen kira oranlarında yüzde 65'lik zam sınırı uyulmadığı belirtiliyor.

EKONOMİ 08.07.2024, 08:35
1
Kira krizi büyüyor! Temmuz ayında kira fiyatları fırladı
Temmuz ayında konut kiralarında uygulanan yüzde 25 zam sınırın kaldırılmasıyla birlikte kira artış oranı TÜFE'ye göre ayarlandı. Buna göre, yüzde 65 kadar zam yapma hakkı bulunan ev sahipleri kira fiyatlarını yükseltiyor. Konut içerisinde  kiracı olan dairelerin kiralarında fahiş artışlar yaşanırken boş dairelerde gerilemeler görüldü. Emlakçılar bu ay için geçerli olan yüzde 65 zam sınırına uyulmadığını söylerken sosyal konut vurgusu yapıyor.



TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,07 olarak gerçekleşti.
Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması 2024 Temmuz ayı resmi kira artış oranı olarak uygulanacak. 
Buna göre Temmuz 2024 kira artış oranı 12 aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 oldu. Açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor.

Türkiye genelinde milyonlarca ev sahibi ve kiracının merak ettiği kira artış oranları belli oldu. İşte örnek kira artış oranları...
Örnek:1 

Örnek:2 

Örnek:3

Örnek:4

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre, Ankara’da konut kiralarının yüzde 20 arttığını söyleyen Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Memur ve öğretmen atamalarının ve tayinlerinin yapılması, şehirlere yeni üniversite öğrencilerinin gelmesi ile kira fiyatlarındaki artış devam edecektir” derken şu bilgileri verdi:
"Yüzde 25 zam sınırı varken ve bu kurala uyulmuyorken zam sınırının kalkması ile birçok ev sahibinin çok uç noktalarda kira fiyatlarına zam yaptıklarına ilişkin odamıza duyumlar geliyor. Hatta TÜFE oranının üzerinde zamlar yapıldığı belirtiliyor. Yapılan zamları asgari ücretli bir ailenin ödemesi neredeyse imkânsız. Çare TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitlerinin kiraya vermek üzere sosyal konut yapmaları.”
İstanbul’da ise kira karmaşasının ağustos ayında başlaması bekleniyor. İstanbul’da emlakçılık yapan Yasin Demirtaş, “Birçok yurttaş maaşına zam alamadı ama kiraları yüksek oranda artacak. Seneye de enflasyon düşmeyecek gibi. Oran yüzde 50-60 olacak gibi. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 06 Ekim 2024
İmsak 05:12
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:48
Akşam 18:22
Yatsı 19:36
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı