Kısa dönem ekümenik!

Millî Gazete Uyardı… Bir yanlıştan daha dönüldü… “Patrik”in hayalleri yine suya düştü. Türkiye’nin milli güvenliğine aykırı diplomatik girişimlerde bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos’un İsviçre’de düzenlenen Ukrayna zirvesine ‘ekümenik’ sıfatıyla katılması tepkiyle karşılanmıştı.

GÜNDEM 28.06.2024, 04:40
Kısa dönem ekümenik!
Türkiye’nin milli güvenliğine aykırı diplomatik girişimlerde bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos’un İsviçre’de düzenlenen Ukrayna zirvesine ‘ekümenik’ sıfatıyla katılması tepkiyle karşılanmıştı. Millî Gazete, 21 Haziran Cuma tarihli manşetinde konuya dikkat çekmiş, Patrik’in şımarık girişimlerine karşı önlem alınmasına dair yetkili kurumlara uyarılarda bulunmuştu. Millî Gazete’nin manşetiyle ulusal basında da öne çıkması sonrası tartışmaları körükleyen olayda yeni bir gelişme yaşandı. ‘Ekümenik’ sıfatını kullanarak tepkileri üzerine çeken Fener Rum Patriği Bartholomeos’un imzasının, Ukrayna Barış Zirvesi’nin bildirisinden çıkartıldığı duyuruldu.

İsviçre’de, 15-16 Haziran’da 90’dan fazla ülkenin temsilcileriyle bazı uluslararası kuruluşların katıldığı Ukrayna Barış Zirvesi’nin sonunda yayınlanan Bürgenstock Bildirgesi’ne Türkiye dahil 89 ülke ve uluslararası kuruluş imza attı. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katıldığı zirvede Fener Rum Patriği Bartholomeos‘un önünde “ekümenik” isimliği ile oturmasına tepkiler yükselmiş ve Dışişleri Bakanlığı tavır almaya davet edilmişti. Pek çok siyasi isim ve siyaset bilimci, “Böyle bir hata nasıl yapılır?” diyerek Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama isteyerek Lozan Barış Anlaşması’nın ihlal edildiğini hatırlatmıştı.

Ankara’dan gelen baskıların ardından İsviçre ve Ukrayna, yeni bir imzacı listesi yayımladı. 26 Haziran tarihinde yapılan son güncelleme ile Bartholomeos’un “Ekümenik Patrik” sıfatıyla attığı imza, ortak bildiriden çıkarıldı. Zirvenin resmî sitesinde yapılan bu düzenleme, “16 Haziran’daki bildiriden bu yana yapılan değişiklikler” kısmına eklenmezken metnin altına “Ekümenik patrik, zirveye gözlemci olarak katıldı ve Ortak Bildiri’de belirtilen ilkeleri destekliyor” notu düşüldü. Metnin altına düşülen notta ısrarla ‘ekümenik patrik’ ifadesinin kullanılmaya devam edilmesi de Türkiye’nin milli güvenlik hassasiyetine yönelik saygısızca bir tavır olarak dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı’nın mevcut duruma ilişkin yeni açıklama yapıp yapmayacağı ise şimdilik muamma durumda.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı