Kıygaşa nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Hamur işi sevenler için oldukça ilginç bir tada sahip olan kıygaşanın nasıl yapılacağını araştırdık! Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği hamur işi ürünlerden biri olan kıygaşa, aslen bir Tatar yemeğidir.

AİLE 19.07.2024, 03:50
2
Kıygaşa nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan hamur işi tarifleri, yöreden yöreye değişen pek çok lezzete ev sahipliği yapıyor. Hamur işi ürünlerin ismi, yapıldığı yöreye göre değişiklik gösterebildiği gibi yapım aşamalarında da bazı farklılıklar görülebiliyor.
Bu yazımızda sizlere, oldukça lezzetli bir hamur işi ürünü olan kıygaşanın nasıl yapıldığından ve bu lezzetli tarifi yapabilmeniz için ihtiyacınız olan malzemelerden bahsedeceğiz.

Hamur işi denildiğinde akla genellikle börek gelir. Börek denildiğinde ise birçok kişinin aklına çiböreği ile meşhur olan Eskişehir geliyor. Eskişehir hem doğan güzellikleri hem mimarisi hem de tarihi önemi ile Türkiye’nin en önemli kentleri arasında yer alıyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin yaşadığı bir kent olarak ön plana çıkan Eskişehir, yöresel tatları ile de herkesi kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Hamur işi tarifleri arasında yer ala kıygaşa, Eskişehir’in en popüler tatlarından biridir. Aslen Tatar mutfağına ait olan bu lezzet, arife ve kandil günlerinde pişirilerek komşulara dağıtılır. Bir gelenek haline gelen bu davranış, komşular arasındaki ilişkilerin pekişmesini sağlar. Kıygaşa birçok kişi tarafından pişiye benzetilse de bu lezzeti pişiden ayıran önemli detaylar vardır. Bu detaylara geçmeden önce gelin kıygaşa yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç olduğuna göz atalım;

Yukarıda yer alan malzemeler ve malzeme ölçüleri ile hazırlayacağınız kıygaşa ile ortalama olarak on dört kişilik bir servis elde edebilirsiniz. Sadece otuz beş dakikalık bir hazırlık süreci gerektiren bu yöresel lezzet, baş dakika kızartılarak servise hazır hale gelmektedir. Sabah kahvaltılarınız için kıygaşa tarifini tercih edebileceğiniz gibi akşamüzeri demlenen tazecik çayın yanında tüketmek için de kıygaşa yapmayı tercih edebilirsiniz. Akşam yemeklerden sonra çay içmeye gelen konuklarınıza, çayın yanında ikram etmek için ve geleneği sürdürmek için arife ve kandil günlerinde de bu tarifi yaparak komşularınıza ikram edebilirsiniz. Kıygaşa yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise sırası ile şu şekildedir;

Şekil ve hazırlanış olarak pişiye çok benzeyen kıygaşayı pişiden ayıran en önemli özelliği, hamurunda çörek otunun kullanılmasıdır. Hamur yoğrulurken malzemelere dahil edilen çöreotu, bu hamur kızartmasına ayrı bir lezzet verir. Aynı zamanda yoğrulan hamurun içerisine kıyma ilave edilmesi de tercih edilebilir. Bazı kişiler çörek otunu tercih ederken, bazı kişiler ise kıyma kullanımı ile daha doyurucu ve daha lezzetli kıygaşalar elde etmeyi tercih ediyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 02 Eylül 2024
İmsak 04:40
Güneş 06:03
Öğle 12:43
İkindi 16:21
Akşam 19:13
Yatsı 20:31
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı