Maliye Bakanlığı'ndan yeni düzenleme: 7 bin liranın üzerinde nakit ödeme kaldırıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 7 bin liranın üzerindeki ödemelerde banka aracılığıyla işlem yapma zorunluluğu getirdi.

EKONOMİ 18.10.2024, 11:40
Maliye Bakanlığı'ndan yeni düzenleme: 7 bin liranın üzerinde nakit ödeme kaldırıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 bin liranın üzerindeki ödemelerde banka ve finansal kurumlar aracılığıyla ödeme yapılmasını zorunlu hale getirdi. Bu düzenleme, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenleme, vergi mükellefi olan ya da olmayan tüm alıcıları kapsıyor. 7 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemelerin, banka veya aracı finansal kurumlar üzerinden yapılması gerekecek.
Banka hesabı ya da kredi kartı olmayan kişiler de, ödeme yaptıkları ürün veya hizmetin bedelini satıcının bankasındaki hesabına doğrudan yatırarak tevsik zorunluluğuna uyabilirler. Ancak, bu işlem yapılmazsa hem alıcı hem de satıcıya ceza uygulanacak.

Elden ödeme yapıldığı ve banka aracılığı kullanılmadığı durumlarda hem alıcı hem de satıcıya ayrı ayrı ceza uygulanacak. Bu düzenleme, ödeme güvenliğini ve kayıt dışılığı önleme amacı taşıyor.
Yapılan düzenemeye örnek olarak lamu kurumunda memur olarak çalışan Bay (A) evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan (B) Ltd. Şti.'nden 20 bin TL tutarında bir buzdolabı satın almıştır. Söz konusu buzdolabının tutarı 7 bin TL'lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda memur Bay (A) ve (B) Ltd. Şti.'ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Ekim 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:42
Öğle 12:29
İkindi 15:35
Akşam 18:06
Yatsı 19:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı