Mama ve bez parası için nereye başvurulur?

Çocukları için mama ve bez yardımı almak isteyen pek çok aile, devlet desteklerini yakından takip etmektedir. Peki, devletten mama ve bez parası nasıl alınır? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

AİLE 07.09.2024, 18:35
Mama ve bez parası için nereye başvurulur?
Gerek bakanlıklar gerek ise de yerel yönetimler ihtiyaç sahiplerine çok çeşitli kategoriler altında yardımlar ulaştırmaktalardır. Yanı sıra dezavantajlı gruplar için de pek çok devlet desteği bulunmaktadır.
Yaşlılar, engelliler ve diğer gruplarda yer alan vatandaşlar için ayni ve nakdi yardım modelleri düzenleyen devlet kurumları, ayrıca bu ailelerin çocuklarına da çok çeşitli desteklerde bulunmaktadır. Söz konusu desteklerden biri de mama ve bez yardımıdır. Peki, mama ve bez desteğinden kimler, nasıl yararlanır? Mama ve bez desteği başvurusu nereden, nasıl yapılır? İşte konuya dair merak edilenler…

Yerel yönetimlerin ilgili bölgede ikamet eden vatandaşlar için pek çok destek modeli bulunmaktadır. Bu kapsamda il/ ilçe belediyelerinden bebekler için de bazı yardımlar talep edilebilmektedir.
Mama ve bez desteği veren belediyelere bizzat başvuru yapılması gerekmektedir. Kişinin ihtiyaç sahibi olduğunun tespit edilmesi halinde yerel yönetimlerden bebek desteği alınabilmektedir.

60’a yakın yardım modeli ile ülke sınırları içerisinde yaşayan milyonlarca vatandaşa destek olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk yardımları ile de bilinmektedir. ‘Doğum Yardımı’ ve ‘Çoklu Doğum Yardımı’ başlıkları altında iki ayrı destek hizmeti sunan bakanlık, bu destekler dahilinde bebeklerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasını hedeflemektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra dünyaya gelmiş olan bebekleri kapsamaktadır. Bu destek modeli dahilinde hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hem de Mavi Kart sahiplerine tek seferliğe mahsus olacak şekilde ödeme yapılmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın doğum yardımı, çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. İlgili tarihten sonra dünyaya gelmiş olan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL tutarında destek ödemesi talep edilebilmektedir. Bu destekten yararlanmak isteyen kişilerin ihtiyaç sahibi olmaları zorunludur. Destek başvuruları ise Sosyal Hizmet İl/ İlçe Müdürlükleri tarafından kabul edilmektedir. Doğum yardımı başvuruları, başvuru tarihini takiben 40 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın düzenli ödemeler gerçekleştirdiği destek modellerinden biri de Çoklu Doğum Yardımı’dır. Bu destek modeli aracılığı ile 0- 2 yaş aralığında olan bebeklerin temel ihtiyaçlarının giderilmesi hedeflenmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çoklu doğum ile dünyaya gelmiş olan 0- 2 yaş aralığındaki bebeklerin ihtiyaçlarının karşılanması için ailelere 2 ayda bir olacak şekilde ödeme yapmaktadır. 2024 yılı destek tutarı ise 400 TL (2 ayda bir 800 TL) olarak belirlenmiştir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenmiş ve başvurulara açılmış olan Çoklu Doğum Yardımı için başvuru önceliği annededir. Hayatta olan anne çocuklarının öz bakım ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Sosyal Hizmetler İl/ İlçe Müdürlüklerine şahsen başvuru yapabilmektedir. Annenin herhangi bir sebepten ötürü ilgili merkeze gidememesi halinde başvuru baba tarafından da yapılabilmektedir. Başvuru esnasında bebeklerin kimliklerinin ve doğum belgelerinin ibraz edilmesi zorunludur.
Çoklu Doğum Yardımı yalnızca ihtiyaç sahibi aileleri kapsayan bir destek modelidir. Bu destek modelinden yararlanmak isteyen kişiler gelir testine tabi tutulurlar. Test neticesinde ihtiyaç sahibi oldukları kesinleşmiş olan aileler, çocukları için nakit desteği talep edebilirler.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Eylül 2024
İmsak 04:54
Güneş 06:15
Öğle 12:39
İkindi 16:08
Akşam 18:52
Yatsı 20:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı