Mesken abonelerinin cebi yanacak, elektrikte dev zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklama ile elektrik fiyatlarına büyük bir zam yapıldı. Yeni tarifenin ne zaman geçerli olacağı da belli oldu.

EKONOMİ 01.07.2024, 10:40
Mesken abonelerinin cebi yanacak, elektrikte dev zam
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik fiyatlarına beklenmedik bir zam yapıldığını açıkladı.
Mesken aboneleri için yüzde 38 oranında artış gerçekleşti. Yeni zam tarifesi 1 Temmuz 2024 itibari ile yürürlüğe girecek. Bu, Eylül 2022'den beri mesken tarifelerinde yapılan ilk artış oldu. İşte zammın tüm detayları.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun açıklamasına göre, zam oranları abone gruplarına göre farklılık gösteriyor. Bu kapsamda mesken abonelerine yüzde 38, tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 30 zam yapıldığı açıklandı.
Bu arada kamu ve özel hizmetler sektöründeki zam oranı farklı bir sistemde işleyecek. Buralarda düşük kademelerde yüzde 38, yüksek kademelerde ise yüzde 20 oranında artış olacak. Bu artış ile birlikte, 100 kilovatsaat elektrik tüketen bir mesken abonesi artık 207,23 TL ödeyecek.
Zam kararı, artan enerji üretim maliyetlerine yanıt olarak alındı. Son üç yılda, ev elektriği tüketicileri yüzde 55 oranında sübvansiyon aldı. Bu yardım için 2024 yılında 240 milyar lira ayrılmıştır.

Peki zamlar enflasyonu nasıl etkileyecek? Uzmanlar, bu zammın enflasyona etkisinin sınırlı olacağını öngörüyor. Mesken tarifesindeki değişikliğin Temmuz ayı enflasyonuna 0,53 puan, 2024 yıl sonu enflasyonuna ise 0,67 puan etki edeceği tahmin ediliyor.
Mesken ve ticarethane tarifelerindeki artışın yıl sonu enflasyonuna toplam etkisinin 1,1 ila 1,2 puan arasında olması bekleniyor.

Hükümet yetkilileri, enerji fiyatlarının normalleşmesi ve ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Covid-19 salgınıyla birlikte artan küresel enerji fiyatları karşısında vatandaşı korumak amacıyla 2022'den bu yana sübvansiyon uygulanıyordu.
Bu zam, enerji maliyetlerindeki artışın tüketiciye yansıtılması anlamına geliyor. Ancak hükümet, ihtiyaç sahiplerini desteklemeye devam edeceğini de vurguluyor. Önümüzdeki dönemde enerji fiyatlarının seyri ve alınacak ek önlemler, hem tüketiciler hem de ekonomi açısından büyük önem taşıyacak.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 03 Temmuz 2024
İmsak 03:32
Güneş 05:17
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı