Son Dakika

“ÖMK’da bize statü verilsin”

Yıllardır öğretmen açığını kapatmak için uygulanan ücretli öğretmenlik sistemi, beraberinde getirdiği sorunlar ile gündeme gelmeye devam ediyor Son yıllarda düşük maaşları, eksik sigortaları ile gündeme gelen ücretli öğretmenler, ÖMK’da düzenleme istedi…

GÜNDEM 09.07.2024, 04:35
1
“ÖMK’da bize statü verilsin”
Yıllardır öğretmen açığını kapatmak için uygulanan ücretli öğretmenlik sistemi, beraberinde getirdiği sorunlar ile gündeme gelmeye devam ediyor. Ücretli öğretmenler, devlet okullarında eksik sigorta, asgari ücretin altında maaşlar ile çalışmaya devam ederken, TBMM’ye gelecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde kendilerine ilişkin düzenleme talep ediyorlar. ÖMK içerisinde başlıca statü sorunlarının çözülmesini talep eden öğretmenler, yaşadıkları sorunların çözülmesi için çağrıda bulundu. Türkiye’de eğitim politikalarında yapılan planlama hataları sonucunda ortaya çıkan öğretmen açığının kapatılması için ortaya çıkan ücretli öğretmenlik sistemi, öğretmenleri mağdur etmeye devam ediyor. Yıllarca eğitimini aldıklarını mesleklerini hakkıyla icra etmek isteyen öğretmenler, aynı işi yaptıkları meslektaşlarıyla farklı şartlara sahip olmaya tepki gösterirken, başta asgari ücreti altında ücretleri, eksik sigortaları ile yaşadıkları mağduriyetlere yaz tatili süresince işsiz kalmaları da ekleniyor. Öğretmenler yaşadıkları mağduriyetlerinin son bulması için ÖMK’da yer almak istiyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacak. Görüşmelerin sonrasında ise oylamaya geçilecek. Kanun içerisinde yer almayan ücretli öğretmenler ise sorunlarının çözümü için kendilerinin de kanun içerisinde yer alması gerektiğini ifade ediyor.

Kanun içerisinde yer almamaları ile ilgili tepki gösteren Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy, güvencesiz çalışan ücretli öğretmenlerin görmezden gelinmesinin vebal olduğunu ifade ederek, “Hem üç kuruşa çalıştırılıyor hem de statüsü yok hem de emekli olamıyor. Birde meslek kanununda adı geçmiyor. Ücretli öğretmenler bu güne kadar bu kadar haksızlık görmedi. Bizim hakkımız helal değildir. Ücretli öğretmenlerin isteği nettir. Birincisi ücretli öğretmenlere statü verilmesi.  Özlük hakları ve maddi güvencelerinin verilmesidir. Taban maaş ve ek ders usulü çalışma getirilmelidir. İkincisi emektarların şartsız kadroya geçirilmesidir. Emekli bile olamayan bu emektar yani yıllarca çalışmış ücretli öğretmenler ne olacak? Çalıştırdık kenara attık bitti mi deniliyor? Bu arkadaşlara bir an evvel kadro verilmelidir” dedi.

Ücretli öğretmenlerin eğitim alanındaki en mağdur kesim olduğunun altını çizen Atasoy, eylemler gerçekleştireceklerini belirterek, “Bir öğretmene bunu reva görenler önce kendilerini sorgulaması lazımdır. Ücretli öğretmenler üzerine bir çalışma yapılmadan yapılan her çalışma havada kalacaktır. Bir öğretmen bu ülkede kast sistemi içinde çalıştırılıyor. Buna dur demek hepimizin elinde. Öğretmenlik meslek kanunu, önce bütün öğretmenler hak ettiği değeri vermekle olur. İçi boş düzenlemeler ile bu iş olmaz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 22 Ekim 2024
İmsak 05:26
Güneş 06:46
Öğle 12:28
İkindi 15:32
Akşam 18:00
Yatsı 19:15
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı