Rapor alan işçinin sigortası yatar mı?

İş hayatında aktif olarak yer alan kişiler, belirli dönemlerde işlerinden uzak kalabilmektedir. Bu dönemlerde ise işçilerin rapor alması ve bu raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gerekir.

EKONOMİ 05.08.2024, 13:30
Rapor alan işçinin sigortası yatar mı?
Rapor alan işçiler, raporlu oldukları günlere istinaden maaşlarını almaya devam edip edemeyeceğini araştırmaktadır. Aynı zamanda bu süreç içerisinde, sigorta primlerinin iş veren tarafından ödenip ödenmediği de birçok işçi tarafından merak edilmektedir. Rapor kullanım hakkı ya da istirahat hakkı, İş Kanunu ile işçilere verilmiş yasal bir haktır. Elbette bu hakkın kullanılabilinmesi için geçerli durumların meydana gelmiş olması da gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere, işçilerin hangi durumlarda rapor alabileceğin, raporlu olan bir işçinin maaşını almaya devam edip edemeyeceğini ve bu süreçte işçinin sigorta primlerinin ödenip ödenmeyeceğini aktaracağız.

İşçilerin rapor alarak belli bir süre istirahat etme hakkı vardır. Bu hak yasal olarak İş Kanunu ile güvence altına alınmıştır. İşçilerin aldıkları raporlar, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafınca ve bakanlık tarafından yetkilendirilmiş uzman hekimler tarafından verilebilmektedir. İşçilerin rapor almasını gerektiren durumlar arasında ise şunlar yer alır;

Geçici iş görmezlik raporu alan işçilerin ne kadar ödeme alacağı en çok araştırılan konular arasında yer alır. İşçilerin bir ya da iki günlük rapor alması halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Bu süre zarfı için iş verenlerin de işçilere herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu yoktur. Bu durumda, bir ya da iki günlük raporların ücretlerinin işçiye ödenmesinin tamamen iş verenin inisiyatifinde olduğu söylenebilir. Üç gün ve üzeri raporları ücreti ise üçüncü günden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçiye ödenir. Alınan rapor iş kazası nedeni ile hazırlanmış ise Sosyal Güvenlik Kurumu, herhangi bir şart aramaksızın tüm rapor süresinin ücretini işçiye öder. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçiye ödenen ücret, işçinin günlük ücretinin üçte ikisidir. Aynı zamanda bu tutar, işçinin yatarak ya da ayakta tedavi görmesine göre de değişlik göstermektedir.

Raporlu olunan gün sayısına bağlı olarak işçinin ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir. Ancak bu aşamada Sosyal Güvenlik Kurumu işçinin sigorta primlerini ödemez. Aynı zamanda iş verenin de işçinin raporlu olduğu süre için sigorta primi ödeme gibi bir zorunluluğu yoktur. Şayet iş veren, işçinin raporlu olduğu günlerin ödemesini yapıyor ise bu durumda sigorta primlerini de ödemek zorundadır. Bu durumun meydana gelmesi için iş verenin Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma yapmış olması ve işçinin rapor parasını ödemesi gerekir. Bu ödemeler, iş verenin sigorta primleri tutarından düşürülür ve her halükarda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tahsil edilir. Ancak sigorta primleri ödemesi yine de bu şartlar geçerli olduğu sürece iş verene ait olur.

İşçinin üç gün ve üzerinde raporlu olması halinde, yaşadığı maddi kayıplar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Bu ücretlerin alınabilinmesi için kişilerin raporlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırması gerekir. İşçi raporunu iş verenine teslim edebilir ve iş veren de bu raporu beş iş günü içerisinde sisteme yükleyerek, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bilgilendirebilir. Bazı sağlık kuruluşları raporları online olarak hazırlayabilir. Bu durumda ise işçinin ya da iş verenin herhangi bir bildirimde bulunmasına gerek yoktur.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
10
hafif yağmur
Namaz Vakti 15 Ocak 2025
İmsak 06:18
Güneş 07:44
Öğle 12:45
İkindi 15:15
Akşam 17:36
Yatsı 18:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı