Son Dakika

Siverek Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Siverek Nasıl Bir Yer?

Acı yemekleri ve meşhur peyniri ile bilinen Siverek, Doğu bölgesinin en çok merak edilen ilçelerinden bir tanesidir. İşte Siverek hakkında merak edilenler…

KÜLTÜR SANAT 05.04.2024, 11:30
3
Siverek Nerenin İlçesi, Nerede, Hangi Şehirde? Siverek Nasıl Bir Yer?
Siverek; Türkler, Zazalar ve Araplar gibi birçok ırktan kişinin yaşadığı etnik açıdan zengin bir ilçedir. Siverek daha kırsal bir yaşamdan hoşlanan kişilerin yaşamayı tercih ettiği bir ilçedir. Siverek hem Türk tarihi için hem de İslamiyet tarihi için önemli bir bölgede yer alır. Siverek’te en köklü Türkmen aşiretleri yaşamaktadır. Siverek, ucuz kiralar etkenler sayesinde birçok memur ve öğrencinin yaşamayı tercih ettiği bir şeydir. Siverek ziyaretleriniz esnasında yemek yemeye vakit ayırmanız tavsiye edilir. Bu durumun sebebi Siverek’in Doğu yemek kültürünü en güzel yansıtan ilçelerden biri olmasıdır. Özellikle de Siverek peyniri, saç tava yemeği ya da lahmacununu tatmanız tavsiye edilir.

Siverek, Şanlıurfa iline bağlı olan bir ilçedir.

Siverek, Şanlıurfa’nın Kuzey Doğu taraflarında konumlanmıştır. Siverek, bağlı olduğu Şanlıurfa şehrinin Hilvan, Haliliye ve Viranşehir ilçeleri ile komşudur. Buna ek olarak Siverek, Diyarbakır ve Mardin ile de komşudur. Siverek, Şanlıurfa şehir merkezinin yaklaşık olarak 90 km uzaklığında konumlanmıştır. Fırat Nehri’ne de kıyısı bulunan Siverek, genel olarak düz bir araziye sahiptir. Siverek, karasal iklime sahiptir ve yaz aylarında çok sıcak olmaktadır.

Siverek, ülkemizin yüz ölçümü açısından en büyük ilçesi olduğu için aynı zamanda en kalabalık ilçelerden bir tanesidir. Siverek, eskiden Diyarbakır’a bağlıyken 1926 yılında Şanlıurfa’ya bağlanmış ve nüfus açısından büyük bir gelişme göstermiştir. Siverek, Mezopotamya kültürünü seven insanların yaşamayı tercih ettiği bir ilçedir.

Siverek, ülkemizde bulunan ilçeler arasında tarihi açıdan en önemli olan ilçelerden bir tanesidir. Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu gibi büyük medeniyetler, bölgede çok uzun süreler boyunca yaşamışlardır ve bu medeniyetlerin bıraktıkları bazı kalıntılar ve eserler hala Siverek’te bulunmaktadır. Siverek’in tarihi açıdan çok önemli olmasının ana nedenlerinden bir tanesi İslamiyet tarihinde önemi bir yer olmasıdır. Siverek, İslam ordularının Anadolu’ya yayılarak İslamiyet’i yaymak için çıktıkları yolculukta önemli bir bölge olmuştur. Siverek bu yüzden birçok medreseye de ev sahipliği yapmıştır. Bu medreselerden bazıları hala yıkılmamıştır.

Ulu Camii: Aziz Gregorius adına Kızıl Kilise adı ile inşa edilen yapı, bölgenin Müslüman halkların kontrolüne geçmesi ile beraber Ulu Camii olmuştur. Ulu Camii içerisinde hala Kızıl Kilise olarak kullanıldığı zamanlarda inşa edilen çan kulesi gibi yapılar bulunmaktadır. Efsaneye göre Ulu Camii’de Hz. İsa’nın Kral Abgar’a gönderdiği mektup bulunmaktadır. Bu mektup, yapıda bulunan su kuyusundadır ve bu yüzden bu suyun kutsal olduğuna inanılmaktadır.
Yeraltı Hamamı: 1750 yılında tesadüfen keşfedilmiş olan Yeraltı Hamamı, Hititler tarafından inşa edildiği düşünülen bir yapıdır. Bu yapı, Siverek merkezine 20 km uzaklıkta bulunan mağaraların altında bir hamam inşa edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Yeraltı Hamamı oldukça değişik bir görünüme sahiptir ve buradaki suyun şifalı olduğu düşünülmektedir.
Harran: Siverek’in doğusunda yer alan bir kasaba olan Harran, oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Harran’ın bulunduğu bölgede İslam tarihi için önemli olan medrese gibi eski yapılar yer almaktadır.
Siverek Şelalesi: Siverek merkeze 12 km uzaklıkta bulunan Siverek Şelalesi, doğa ile iç içe olmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir bölgede bulunmaktadır. Bölgede yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu bu şelaleyi sıcak yaz aylarında yüzerek serinlemek için de kullanmaktadırlar.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 03 Aralık 2024
İmsak 06:03
Güneş 07:28
Öğle 12:33
İkindi 15:07
Akşam 17:29
Yatsı 18:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı