Sofralarımızın vazgeçilmez yemeği ama tekrar ısıtmak ölüme yol açabiliyor

Sosyal medyada dolaşan bir video, günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer bazı yemeklerin ikinci kez ısıtılması durumunda nasıl bir sağlık tehdidine dönüştüğünü gözler önüne seriyor. İşte, sofralarımızın bu gizli düşmanı hakkında bilmeniz gerekenler.

SAĞLIK 03.07.2024, 03:40
1
Sofralarımızın vazgeçilmez yemeği ama tekrar ısıtmak ölüme yol açabiliyor
Sofralarımızdan eksik olmayan pilav ve makarna, son zamanlarda viral bir video ile gündeme geldi.
Videoda, bu besinlerin tekrar ısıtıldığında zehirli hale geldiği ve ömrümüzden 10 yıl çaldığı iddia ediliyor. Peki, bu doğru mu? Gerçekten de pilav ve makarna tekrar ısıtıldığında zehirleniyor muyuz?


Bilim insanlarına göre, pilav ve makarna gibi karbonhidrat zengini besinlerin yeniden ısıtılması sırasında Bacillus cereus adlı bakteri türü hızla çoğalabiliyor.
Bu bakteri, 4 ila 48 °C arasında çoğalabilen ve yüksek ısıya karşı dirençli bir spor formunda bulunuyor. Ayrıca bu bakteri, özellikle ılık ve nemli ortamlarda aktif hale gelerek yemekleri kolonize ediyor.
Diğer bakterilerin aksine, Bacillus cereus yüksek sıcaklıklara karşı dirençli sporlar üretebiliyor ve bu sporlar ısıtma işlemi sonrasında daha da güçleniyor.

Pilavın taze pişirildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Bu süre zarfında tüketilmeyen pilavda Bacillus cereus bakterisi üremeye başlıyor.
Fazla pilav varsa, buzdolabı poşetlerine konularak dondurucuda saklanmalı ve yeniden ısıtılacağı zaman doğrudan buzlu halde hızlıca ısıtılmalıdır. Pilavın buzdolabına erken atılması ve hızlı soğutulması, bakteri oluşumunu engelleyen en etkili yöntem olarak öne çıkıyor.

Bacillus cereus zehirlenmesi yaşandığında, ilk yapılması gereken şey en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Zehirlenmenin türünü belirlemek hayati önem taşıyor; emetik tip zehirlenme gıdalardaki sporların tüketilmesine bağlıyken, ishal tipi zehirlenme genellikle ince bağırsakta biriken Bacillus cereus nedeniyle oluşuyor.
Uzmanlar, Bacillus cereus’un nadiren de olsa ölümcül olabileceğini belirtiyorlar ve geçmişte yaşanan ölüm vakalarının unutulmaması gerektiğini hatırlatıyorlar.
Bu bilgiler ışığında, pilav ve makarna gibi besinleri ikinci kez ısıtmadan önce iki kez düşünmek ve gerekli önlemleri almak hayati önem taşıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Temmuz 2024
İmsak 03:34
Güneş 05:18
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı