SSK ve Bağ-Kur'lular dikkat! Yıl sonu için net rakam belli oldu

Türkiye'de son dönemde yaşanılan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı emeklileri canından bezdirdi. Emekliler ise yıl sonu yapılması planlanan zam oranlarına gözünü dikti. İşte SSK ve Bağ-Kur emeklisinin alacağı zam oranı belli oldu.

EKONOMİ 06.10.2024, 09:55
SSK ve Bağ-Kur'lular dikkat! Yıl sonu için net rakam belli oldu
Türkiye son yılların en yüksek hayat pahalılığı ve enflasyon oranlarıyla karşı karşıya kaldı. Bozulan ekonomi nedeniyle maaşlar eridi. Emekliler ise bu durumdan en kötü eklenen kısım oldu. Emekli aylıkları ülke genelinde en düşük maaş statüsüne geriledi. Son olarak TÜİK tarafından Eylül ayı enflasyon verilerinin yayınlanmasıyla yılbaşı maaş beklentileri ortaya çıktı. 

Son enflasyon verileri kapsamında zam oranları da hesaplanmaya başlandı. Bununla birlikte maaş artışı da gündeme taşındı. Eylül enflasyonun açıklanması Yeni beklentileri de gündeme getirdi üç aylık oran %8.92 şeklinde görülmesi yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
Açıklanan eylül enflasyon oranının  üzerine üç aylık daha veri eklenecek. ortaya çıkan altı aylık oran emeklilerin maaşında belirleyici kriter olarak ön plana çıkacak bu oran aynı zamanda güncel memur maaşlarını da belirleyecek.

Türkiye'de yıl sonu enflasyon oranın %41.5 olarak beklentisi ve uzmanların yıl sonu  enflasyon tahmininin gerçekleşmesi durumunda 6 aylık oranında %13.44 olarak hesaplanıyor. SSK ve Bağkur emekliliğinin enflasyonu artışı %13.44 olurken memur emeklilerinin oranı ise bu tahminine göre %9.31 şeklinde gerçekleşiyor.

Türkiye'de yaşanılan yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı emeklilerin en düşük emekli maaşının artışına yönelik beklentilerini de arttırıyor temmuz ayında 10.000 TL’den 12.500 TL’ye yükseltilen en düşük emekli maaşında herhangi bir değişiklik olup olmayacağı ise ocak ayinin enflasyon rakamlarıyla belli olacak. Emeklilerin beklentileri bir artış yaşanması yönünde ancak durumda herhangi bir değişiklik yaşanmazsa 11.000 TL ve altında kök maaşı olanların sıfır zam alabilir.
Eğer durum böyle olursa refah payı hariç tutulduğunda taban aylıklar yüzde 13.44 oranındaki artışa göre 14 bin 180 TL'ye çıkıyor. Bu durumda taban aylıkların yani en düşük ödenen emekli aylıklarının 14-15 bin TL olacak. Emekli aylıklarındaki yükselişin kısıtlı olması bekleniyor. 
Kaynak: Haber merkezi

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 06 Ekim 2024
İmsak 05:12
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:48
Akşam 18:22
Yatsı 19:36
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı