Süt izni 2 yaşına kadar mı?

Devlet tarafından çalışan ve yeni doğum yapan kadınlara belirli haklar tanınmıştır. Bu haklardan biri de kadınların süt izni hakkıdır. Peki süt izni kaç gün?

GÜNDEM 14.09.2024, 15:15
Süt izni 2 yaşına kadar mı?
Kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve iş hayatında aktif olarak yer alan kadınların bu statülerini korumaları adına devlet, kadınlara belli başlı haklar tanımıştır. İş Kanunu ile de güvence altına bu haklar özellikle kadınların iş hayatında yer alırken doğum yapması ile geçerli olmaktadır. Canlı doğum gerçekleştiren kadınlar, doğum izni başta olmak üzere farklı kalemler adı altında izin haklarına sahip olur. Bu haklardan biri de süt iznidir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve gelişimine devam edebilmesi için annesine ihtiyacı vardır. Bu nedenle de yeni doğum yapan kadınlar, belli bir süre süt izni hakkını kullanmaktadır. Bu yazımızda süt izni hakkının kaç gün olduğunu, kullanım şartlarını ve süt iznin nasıl alındığını sizlere aktaracağız.

Süt izni, iş verenin çalışan anneye sağlamış olduğu bir ayrıcalık değildir. Bu izin hakkı, kadının yasal olarak kazandığı bir haktır. Çalışan anne, süt izni almak için başvurusunu çalışmakta olduğu kuruma yapar. Süt izni kullanımını yazdığı bir dilekçe ile iş yerine bildirir. Çalışan anne süt iznini hangi saatlerde kullanmak istediğini de yazdığı dilekçede belirtir. İş veren de anneye bu iznin uygun olduğuna dair bir yazı vermelidir. Dilekçe kabul edildikten sonra kadının süt izni kesinleşir.

Çalışan annelerin süt izni hakkından yararlanabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. İlk olarak çalışan annenin iş yerinde sigortalı olması şarttır. Sigorta priminin düzenli ödenmesi ve en az bir yıl sigortalı olması gerekmektedir. Çalışan annenin doğum izni boyunca başka bir işte çalışmaması da gerekir. Aynı zamanda süt izninin kullanılması için doğum izninden sonra tekrar işe dönülmesi de gerekli olan şartlar arasında yer alır.

4857 sayılı İş Kanunu’na göre, çalışan anneler analık izni bittikten sonra süt izni kullanmaya başlar. Analık izni, doğumdan önce sekiz hafta, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplamda on altı haftadır. On altıncı haftanın sonunda işe dönen anne, süt izni kullanmaya başlar. Bu izin yasal doğum izni bittikten sonra başlar ve çocuk bir yaşını doldurana kadar devam eder. Annenin çoğul doğum gerçekleştirmesi halinde ise analık iznine iki hafta daha eklenir.

Özel sektörde süt izinin süresi, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre belirlenmiştir. Analık izni bittikten ve kadın çalışmaya başladıktan sonra kadın işçinin günde bir buçuk saat olan süt iznini bebeği bir yaşına gelene kadar kullanma hakkı vardır. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı ise tamamen kadın işçiye bağlıdır.

İlgili iş kanuna göre kadın memurların süt izinleri, özel sektörde çalışan kadınlara göre daha fazladır. Kadın memurlar için bu süre, analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay için günde üç saat, ikinci altı ayda ise günce bir buçuk saattir. Süt iznin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı ise kadın memurların tercihine bırakılmıştır. Eğer doğum yapan ve analık izni süresi biten memur kesintisiz olarak en az on iki ay süre ile izin alır ise süt izni hakkını kullanmamış olur.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Eylül 2024
İmsak 04:58
Güneş 06:18
Öğle 12:37
İkindi 16:04
Akşam 18:46
Yatsı 20:01
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı