TCMB, kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılığı kaldırdı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), n kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğünü sonlandırdı.

EKONOMİ 28.06.2024, 08:45
TCMB, kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılığı kaldırdı!
Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'e göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalar için önemli bir yük olan kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğünü sonlandırdı. 
Kaldıraç oranı, bankaların risk alma kapasitesini ve sermaye yeterliliklerini değerlendirmek için kullanılan bir göstergeydi. Bu oranın hesaplanmasında, bankaların pasif toplamı, gayri nakdi kredileri, türev finansal araçlara ait taahhütleri ve diğer bazı kalemler dikkate alınıyordu.

Kaldıraç oranı, bankaların risk alma kapasitelerini ve sermaye yeterliliklerini ölçmek için kullanılan bir göstergedir. Bu oran, bankaların toplam borçlarının (pasif toplamı) toplam öz kaynaklarına (ana sermaye) oranını gösterir. Yüksek bir kaldıraç oranı, bankanın daha fazla risk aldığı anlamına gelirken, düşük bir kaldıraç oranı ise daha az risk aldığı anlamına gelir.

Zorunlu karşılık, bankaların belirli bir oranda mevduatlarını TCMB'ye yatırması gereken yükümlülüktür. Bu sistem, bankaların likiditelerini yönetmelerine ve para arzını kontrol etmeye yardımcı olur.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı