Türkiye'nin ilk topraksız Safran Tesisi'nde hasat heyecanı!

Denizli'de kurulan Türkiye'nin ilk topraksız dikey tarım safran tesisinde hasat mevsimi başladı.

EKONOMİ 21.11.2024, 15:40
Türkiye'nin ilk topraksız Safran Tesisi'nde hasat heyecanı!
Denizli'de çocukluk arkadaşı olan Oğuzhan Etiler ve Mehmet Köseoğlu ortaklığıyla hayata geçirilen Türkiye'nin ilk topraksız dikey safran üretim tesisinde hasat mevsimi başladı ve üreticiler büyük bir heyecan yaşıyor.
Yüzyıllardır kralların sofralarını süsleyen safran, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel önemiyle de dikkat çekiyor. Gram bazında satılması nedeniyle kırmızı altın olarak anılan safran tıp alanından gıda sanayisine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Tarihte seçkin kumaşların boyanmasında da kullanılan safran günümüzde ise organik gıda boyası ve tıp alanında kanser ve mutasyon önleyici özelliğinden dolayı kullanılıyor.
Safran hasadı yapılan tesise ziyarette bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar’ı bilgilendiren iki girişimci, şunları paylaştı:
2024 yılı içinde 100 bin safran soğanının ithal edildiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çına ise şu ifadeleri kullandı:
"Milli ekonomik menfaatlerimizi önceleyerek, katma değeri yüksek her ürünü, sürdürülebilir tarım stratejileri ile globale taşıma niyetimiz var bu nedenle, çalışmalarımızı büyüterek 5 milyon dolar yatırım hedefimiz mevcut. Bir zamanlar önemli bir safran ihracatçısı olan ülkemizde son yıllarda üretim yok denecek kadar azalmış durumda. Dünya piyasalarında İran’ın hakimiyeti var. Hindistan, Yunanistan ve İspanya önemli üretici ülkeler. Ülkemizde de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan safran önce iç pazarda değerlendirilip, belli bir üretim seviyesine ulaşınca dış piyasalarda pazar bulma imkanları araştırılmaktadır."
"Baklan ve Pamukkale ilçelerimizde tarlalarda az miktarda üretimi yapılan safranın kontrollü şartlarda topraksız tarım yöntemi ile de üretimi yapılmaya başlandı. Bu yıl ithal edilen 100 bin adet safran soğanından çiçekler çıkmaya başladı. Her sabah açan safran çiçeklerinin toplanması ile başlayan bu zevkli uğraşı hava şartlarına göre 10-15 gün sürüyor. Safran çiçeğinin içerisinde bulunan 3 parçalı kırmızı renkli dişi organlar ayıklanarak kurutulup satışa sunuluyor. Çok yıllık bitki olan safrandan 3-4 yıl ürün alınabilmektedir."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Kasım 2024
İmsak 05:55
Güneş 07:20
Öğle 12:30
İkindi 15:09
Akşam 17:31
Yatsı 18:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı