Uzmanlardan düşünceleri çürüten açıklama, beslenmek sağlıklı değil

Glutensiz beslenmenin popüler hale gelmiş olduğu şu günlerde uzmanlardan şaşırtacak bir açıklama geldi. İşte o açıklamaya ilişkin ayrıntılar…

AİLE 08.07.2024, 14:10
5
Uzmanlardan düşünceleri çürüten açıklama, beslenmek sağlıklı değil
Son dönemlerde hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde gündemde olan glutensiz beslenme, birçok kişinin yaşam tarzı haline geldi. Glutene karşı hassasiyeti olan çölyak hastalarının yanı sıra sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek isteyen birçok kişi de glutensiz ürünler ile beslenmeye başladı.
Sosyal medyanın yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte daha da popüler hale gelen glutensiz beslenme şekli, uzmanlar tarafından da ele alınmaya başlandı. Birçok uzman glutenin insan vücuduna verdiği zararlardan bahsederken son çalışmalar milyonları şaşkına çevirdi. Glutensiz diyetin herkes için sağlıklı olduğunun savunulduğunu ancak bu düşüncenin son derece yanlış olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, konuya ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Son dönemlerde dünya kamuoyunda yer alan glutensiz beslenme ile ilgili konuşan Bektaş, çölyak hastalığının dışında da glutensiz beslenmenin herkes için sağlıklı olduğunun savunulduğunu belirtti. Bu algının son derece yanlış olduğunu belirten Bektaş, bir çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi.
Birçok üniversitenin ve merkezin katılımı ile yürütülen ve sonrasında da Turkhis Journal of Gastroenterology dergisinde yayınlanan çalışmaya dikkat çeken Bektaş, gluten içeren diyetlerin kilo aldırmadığını ifade etti. Ayrıca çalışma kapsamında glutenli besinlerin diyabet oluşturucu etkilerinin bulunmadığını da belirten Bektaş, glutenin genel sağlık durumunu olumsuz olarak etkilemediğinin kanıtlandığını vurguladı.

Amerika’da çok satan bazı sağlık kitaplarının Türkiye’de de bir hayli popüler olduklarını belirten Bektaş, ilgili kitaplarda gluten duyarlılığının ele alındığını ve glutensiz diyetin herkes için sağlıklı olduğunun savunulduğunu ifade etti.
Çölyak hastalığının toplumda yüzde 1 gibi düşük bir orana sahip olduğunu hatırlatan Bektaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Glutensiz beslenme sağlıklı kişiler için gereksiz. Çölyak dışı gluten hassasiyeti ise iddia edildiği kadar yaygın değil. Yüzde 5- 6 diyorduk, şimdi bu oranın yüzde 1- 2’lerde olduğunu görüyoruz.”

Yürüttükleri çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Bektaş, gluten içeren diyetin kilo alımına neden olmadığının kanıtlandığını belirtti. Gluten içeren diyetlerin sağlığı olumsuz etkilemediğini de belirten Bektaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Glutensiz diyeti çölyak hastalığı gibi zorunlu durumlar dışında ve tıbbi endikasyon olmaksızın tavsiye etmenin bilimsel bir dayanağı bulunmuyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 06 Ekim 2024
İmsak 05:12
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:48
Akşam 18:22
Yatsı 19:36
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı