Dünyada ve Türkiye’de prostat kanseri hastaları artarken ve yüzbinlerce insan ölürken bilim insanlarının kanseri önleme konusundaki çalışmaları da devam ediyor. Prostat kanseri hastalarına müjde Oslo’dan geldi. Kayserili Bilim İnsanı Prof. Dr. Fahri Saatçioğlu, Prostat Kanser tedavisine yeni çözüm buldu. Uzun süredir, Norveç’te Oslo Üniversitesi Biyobilimler Bölümü'nde, prostat kanseri hücrelerinde hücre içi sinyal yollarının önemi üzerinde çalışmalar yürüten Profesör Doktor Fahri Saatçioğlu, umut verici sonuçlara ulaşıldığını bildirdi. Prof. Dr. Saatçioğlu’nun bu temel araştırmaları dünyanın en saygın bilimsel dergilerden olan ‘Nature Communications’ dergisinin son sayısında yayınlandı.
Saatçioğlu, yaptığı çalışmaları “Bulduğumuz mekanizmanın ve bunun prostat kanserindeki rolünün gerçekten heyecan verici olduğunu düşünüyoruz. MKC8866 adlı yeni bir küçük moleküllü ilacın, hem hücre kültüründe hem de hayvan deneylerinde prostat kanseri hücrelerinin büyümesini durdurmakta çok etkili olduğunu gösterdik. Bu bulgular ışığında insanlarda bu ilacın etkisini test edecek olan klinik deneyleri yakın zamanda İskandinav ülkeleri ve Batı Avrupa’da yapmayı planlıyoruz ”diyerek açıklıyor.
Prof. Saatçioğlu, prostat kanserinin batı ülkelerinde erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çekerek, “Dünyada her yıl yaklaşık 1,1 milyon yeni prostat kanseri vakası çıkar ve yaklaşık 310 bin erkek prostat kanserinden ölür (ref: GLOBOCAN). 1950'lerle kıyaslandığında günümüzde dört kat daha fazla prostat kanseri görülme sıklığı var; ancak aynı zamanda, tedaviler de iyileşiyor ve bir çok hasta daha uzun yaşıyor, prostat kanserinden değil, prostat kanseriyle ölüyor. Bununla birlikte, daha etkili tedavilere de acilen ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.
MKC8866 adli ilaç, hidroksil-aril-aldehitler adı verilen bir grup kimyasal madde grubuna ait yeni geliştirilmiş küçük bir moleküldür. MKC8866 toplam 200.000’i aşkın kimyasal maddenin taranması sonucu ABD merkezli biyoteknoloji şirketi MannKind Corporation tarafından başka bir amaçla geliştirilmiştir. Profesör Saatçioglu'nun araştırma grubu, MKC8866'nın prostat kanseri hücrelerinin stres tepkisi ile ilişkili olan bir tür zincirleme reaksiyona müdahale ettiğini ve böylece tümör hücrelerini öldürdüğünü gösteriyor. Profesör Saatçioğlu, Norveç ve diğer batı ülkelerinde prostat kanseri insi dansının 1950'lerden bu yana keskin bir şekilde artmasının birkaç nedeni olduğunu söylüyor. Bunlardan biri, daha uzun yaşamamız ve prostat kanserinin öncelikle yaşlı erkekleri etkileyen bir hastalık olması. Norveç Kanser Kayıt Kurumuna göre, tüm yeni vakaların neredeyse yarısı 74 yaşın üzerindeki erkekler arasında meydana geliyor. Ancak Prof. Saatçioğlu, batı kültürleri yaşam tarzı ve diyetinin de büyük önem taşıdığını söylüyor. Saatçioğlu, “Örneğin, Amerikalılar arasında prostat kanseri gelişme riski, Japonlardakinden 20-30 kat daha yüksektir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınan Japonlar için, “yerli” Amerikalılar kadar risk oluşturması sadece bir kuşak sürüyor ” diye konuşuyor.