Tekirdağ'da pazar tezgahlarından çıkan atıklar organik gübreye dönüşüyor
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bellitürk: "Bu projeyi başlatmamızın en büyük nedeni, topraklarımızdaki organik madde miktarının her geçen gün azalması, tarımın sürdürülebilir olması için kimyasal gübre yerine organik gübre kullanımına yönelmemiz şart" dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Bellitürk, Türkiye'nin tarım topraklarının çok kıymetli olduğunu belirterek, Türkiye'nin tarım topraklarında organik maddelerin günden güne azalmasına dikkati çekmek amacıyla projeyi başlattıklarını ifade etti. Organik gübrenin toprakta organik madde miktarını arttırdığını vurgulayan Bellitürk, şöyle konuştu: "Bu projeyi başlatmamızın en büyük nedeni, topraklarımızdaki organik madde miktarının her geçen gün azalması, tarımın sürdürülebilir olması için kimyasal gübre yerine organik gübre kullanımına yönelmemiz şart. Organik madde miktarları bakımından ortalama yüzde 50 civarında olan vermikompost gübresiyle gübreleme yapıldığı zaman tarım topraklarının su tutma kapasitesi artıyor. Mikroorganizma faaliyetleri gerçekleşiyor. Bitki büyüme hormonları ve enzimler bakımından topraklar zenginleşiyor. Bitki besin madde içerikleri ve yararlanılabilir besin element içeriklerinde zenginleşmeler olduğunu yaptığımız toprak analizleriyle görmekteyiz."
Üniversite öğrencisi Bengisu Odluyurt da solucanların faydalarını öğrenene kadar solucanlardan çok korktuğunu belirtti. Solucanların toprak için doğada en faydalı canlılardan olduğunu anlatan Odluyurt, "Çevresel atıkları topluyoruz. Özellikle çürüyebilen organik besinleri buluyoruz. Solucanlar yardımıyla bunları vermikomposta çevirip, toprak sağlığında kullanmayı temel amaç edindik." ifadesini kullandı. Öğrencilerden Ozan Onat ise toprak sağlığını korumak adına çalıştıklarını anlattı. Esnafın ve vatandaşların yaptıkları çalışmayı merak ettiklerini dile getiren Onat, bu sayede farkındalık oluşturduklarını dile getirdi. Bir başka projede görevli öğrenci Huseyin Muhtarov ise projeyi ülkesi Özbekistan'da tanıtarak, tarım topraklarını korumak istediği için böyle bir sosyal sorumluluk projesinde diğer arkadaşları gibi kendisinin de gönüllü olarak yer aldığını kaydetti.
Bunlar da ilginizi çekebilir