Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Rutte telefonda görüştü   Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Rutte telefonda görüştü  
Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen Uluslararası Mimarlık ve İnşaat Forumu’nda konuşan Kazan Belediye Başkanı İlsur Metşin, “Tataristan'daki tüm yabancı yatırımların yüzde 26'sı Türk iş dünyasına aittir ve ülkede 280'den fazla Türk sermayeli işletme faaliyet göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti Tataristan'ın önde gelen yabancı ortaklarından biri. Geçen yıl ticaret hacmi yaklaşık 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve neredeyse 2,5 katlık etkileyici bir büyüme göstermiştir. Türk şirketleri Tataristan’a yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yaptı” şeklinde konuştu. Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen Uluslararası Mimarlık ve İnşaat Forumu’na (Kazanysh) 23 ülkeden 11 bin kişi katıldı. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Forum’a ev sahipliği yapan Kazan, geçtiğimiz aylarda BRICS Zirvesine ev sahipliği yapmıştı. Forum kapsamında uluslararası iş birliğin güçlendirmek amacıyla BRICS+ Ülkeleri Şehirler ve Belediyeler Birliği Mimarlık ve Kentsel Gelişim Komitesi'nin ilk toplantısı da düzenlendi. Toplantıya 23 ülkeden 11 bin kişi katıldı. İnşaat ve mimarlık alanında lider konumdaki Türkiye forumda büyük çapta temsil edildi. Dünyanın birçok ülkesinden belediye başkanları, şehir plancıları, mimarlar ve yöneticiler katıldı. Yeni Kamala Tiyatrosu binasında gerçekleşen Forum, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ve Kazan Belediye Başkanı İlsur Metşin’in selamlama konuşması ile başladı.

Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, "Kazan şehrimiz, önemli uluslararası etkinlikler için geleneksel bir mekan haline geldi. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde şehir, BRICS Zirvesi, yıllık Rusya-İslam Dünyası Forumu ve dünyanın dört bir yanından çok sayıda katılımcıyı çeken bir dizi diğer spor ve uluslararası kültürel etkinlik gibi bir dizi önemli uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptı.” Forumun konuşmacı olarak katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün hazırladıkları ‘İstanbul 2050’ çalışmasını sundu. Akgün, Avrupa ve Asya'nın en büyük şehirlerinden biri olan İstanbul’un gelişimi için büyük bir istatistik ve araştırmaya dayanarak hazırladıkları temel zorlukları ve fırsatları anlattı.

Türkiye ile Tataristan arasında ekonomik ve kültürel bağlarını uzun süredir aktif bir şekilde geliştirmektedir. Tataristan'daki tüm yabancı yatırımların yüzde 26'sı Türk iş dünyasına aittir ve ülkede 280'den fazla Türk sermayeli işletme faaliyet göstermektedir. Ekonomik iş birliğinin en dikkat çekici yönlerinden biri Tataristan topraklarında uygulanan ortak yatırım projeleridir. Örneğin, ‘Alabuga’ Özel Ekonomik Bölgesi'nde Türk sermayesini çeken projeler aktif olarak uygulanmaktadır. Bunun bir örneği, Türk şirketi olan Hayat Kimya'nın yönetiminde hijyenik kağıt ürünleri üretimine yönelik bir tesisin faaliyete geçmesi ve yatırımların 5,7 milyar Ruble'yi aşmasıdır. Bu proje sadece yeni istihdam yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda Türk yatırımcıların Rusya Federasyonu'nun devasa iç pazarına erişimini de sağlıyor. İstatistikler bu bilgiyi doğruluyor. Türkiye Cumhuriyeti Tataristan'ın önde gelen yabancı ortaklarından biri. Geçen yıl ticaret hacmi yaklaşık 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve neredeyse 2,5 katlık etkileyici bir büyüme göstermiştir. Türk şirketleri Tataristan’a yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yaptı.

Kazan Belediye Başkanı Metşin, Türkiye başta olmak üzere yabancı yatırımcılar için eşit ve şeffaf imkanlar sağladıklarını söyledi. Metşin, “Herkes için eşit koşullar yaratacağız. Elbette belediye başkanı ve şehir otoritesi olarak benim görevim, hedefim tüm yatırımcılar için eşit, şeffaf, erişilebilir koşulları yaratmaktır” şeklinde konuştu.

Kazan Belediye Başkanı İlsur Metşin, Kazan şehri için uyguladıkları şehir gelişimi planlamalarının İstanbul için de faydalı olabileceğine dikkat ekti. Metşin, şunları söyledi: Kazan'ın dinamik gelişim deneyimi İstanbul ve Türkiye'deki diğer şehirler için faydalı olabilir. Şehir, kentsel çevreyi iyileştirmek ve yaşam kalitesini artırmak için dijital yenilikleri aktif bir şekilde uygulamaya koyuyor. Örneğin, otomatik trafik yönetim sistemi sayesinde trafik sıkışıklığı artık daha az. Ayrıca Kazan'da birkaç yıldır ‘akıllı mahalle’ olarak adlandırılan bir bölge bulunuyor. Bu mahalle ‘Okul 21’, ‘Suvar’ iş merkezleri ve büyük bir IT parkını içermektedir. Kazan'da 450 kişilik büyük bir kentsel marina, bin 500 sporcu için bir ekstrem sporlar merkezi ve 2 bin 100 metrekarelik bir alana sahip bir yat kulübü oluşturma konsepti, özellikle su üzerinde duran İstanbul için uygun görünüyor. Türkiye'den şirketler halihazırda bu projede yer alıyor. Bu nedenle tanınmış girişimci Dündar Güven'in ANT Development'ı geçen yıl Şubat ayında projeye 3 milyar rubleden fazla yatırım yapma niyetini açıkladı.

Kazan Belediye Başkanı İlsur Metşin, dünyanın dört bir yanından meslektaşlarıyla deneyimlerini paylaşmaya istekli olduklarını belirtti. Metşin, “İşbirliği çok önemli, şehirciliğin ve mimarlık dünyasının nereye gittiğini öğrenmemiz ve bilgi alışverişinde bulunarak birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmemiz çok önemli” ifadelerini kullandı.