Kıymetli okurlar, bilindiği üzere 13.02.2018 tarih 30331 sayılı resmi gazetede yayımlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik ile ikinci el araç sektörüne düzenleme getirilmişti.Bu işi yapan şahıslar veya işletmelerin, yetki belgesi olmadan alım satım yapması yasaklanarak bu alanda oluşan vergi kaçağını önleme ve haksız rekabetin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.15.08.2020 tarihinde yayımlanan yeni yönetmelikle bir dizi değişiklikler yapıldı.Yeni düzenlemeyle ilgili merak edilenleri soru cevap şeklinde istifadenize sunuyorum.
1-İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI HANGİ ARAÇLARI KAPSAR?
İkinci el motorlu kara taşıtı Karayolları Trafik Kanunu’nda tanımlanan ve tescilli olan motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtları kapsar.
2-İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIMI KİMLER TARAFINDAN YAPILIR?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır.
3-YILDA KAÇ ARAÇ SATIŞI YAPILABİLİR?
Yetki belgesi olmadan bir takvim yılı içerisinde üçten fazla araç satışı ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti kabul edilir.Üçten fazla satış yaptığı tespit edilen kişiler bakanlık tarafından tespit edilerek cezai işlem uygulanacak ve mükellefiyet tesis ettirilecektir.Vekaleten yapılan satışlar da mercek altına alınacak ve aynı işlemler uygulanacaktır.
4-YETKİ BELGESİ NEDİR? NEREDEN ALINIR?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edilebilmesi için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgedir.
Yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden verilir, yenilenir ve iptal edilir.
Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemez.
Yetki belgesi, iptal edilinceye kadar geçerlidir.
5-YETKİ BELGESİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?
Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması Meslek odasına kayıtlı olunması, Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, İş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması, Meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması,6-SEVİYE-5 MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR? ŞARTLARI NELERDİR?
Yetki belgesi alma şartlarından olan mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından 600 tl ile 1100 tl arasında bir bedel karşılığında verilmektedir.
On sekiz yaşını doldurmuş olması, En az lise mezunu olması, İflas etmemiş olması, Konkordato talebinde bulunmamış olması, Kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme, işkence, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması,7-ADİ ORTAKLIK VE TÜZEL ŞİRKETLERDE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ KİMLER TARAFINDAN ALINIR?
Adi ortaklıklarda ortaklardan biri, tüzel şirketlerde ise temsile yetkili kişilerden en az birinin mesleki yeterlilik belgesi alması gereklidir. Şubelerde ise şube müdürünün yeterlilik belgesine sahip olması lazım.
8-KİMLER MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNDEN MUAF TUTULMUŞTUR?
Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının, yükseköğretim kurumlarının; motorlu kara taşıtları alım satım danışmanlarının ise ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının motorlu kara taşıtı ticareti ile ilgili alanlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.